Polovina Evropy neplní přísné normy týkající se třídění baterií
Jen necelá polovina členských zemí plní přísné normy Evropské unie, které jim ukládají odevzdat k recyklaci minimálně 45 % baterií, jež se dostanou do oběhu.
Jen necelá polovina členských zemí plní přísné normy Evropské unie, které jim ukládají odevzdat k recyklaci minimálně 45 % baterií, jež se dostanou do oběhu.
Podle aktuálních statistik skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a baterií, firmy v loňském roce nejvíce třídili IT zařízení a telekomunikační technologie, zejména pak počítače, tiskárny či kopírky. Zatímco IT zařízení tvořilo více jak tři třetiny odebraného elektroodpadu, sběr drobného elektra se v Česku stále podceňuje. Například z celkového množství vyřazených přístrojů lidé v průměru odevzdají jen asi 5 % mobilních telefonů.
14. listopadu 2025 15:26
13. listopadu 2025 23:14
12. listopadu 2025 12:17
12. listopadu 2025 11:18
10. listopadu 2025 12:53
10. listopadu 2025 12:26
10. listopadu 2025 11:50
7. listopadu 2025 12:19
5. listopadu 2025 12:22
5. listopadu 2025 11:58
4. listopadu 2025 10:37
30. října 2025 11:44
23. října 2025 11:55
23. října 2025 11:37
21. října 2025 12:11
Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok?
Zdroj: Marie Dvořáková
Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.