bolest

Ilustrační fotografie

Bolest krční páteře a hlavy: Problém, který se týká i dětí

Magazín

Vlivem dlouhého sezení ve školních lavicích, vysedáváním u herních konzolí a mobilních telefonů se dnes děti potýkají s mnohými zdravotními problémy. Jedním z nich jsou bolesti zad v oblasti krční páteře nebo hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu více než 21 % dětí ve věku do 17 let trpí bolestmi hlavy a přibližně 7 % bolestí krční páteře.

Ilustrační fotografie

Víc než třetina Čechů trpí bolestí zad. Může za to sezení?

Magazín

Šest až osm hodin denně prosedí každý druhý člověk (přesněji 49,8 %). Bolestí zad pravidelně trpí a přisuzuje to sezení 35,7 % lidí, přitom jenom třetina dotázaných (33,5 %) je přesvědčená, že sedí na kvalitní židli. Čtyři z šesti lidí se přitom domnívají, že mají špatnou židli, třetina se ve výběru zdravého sezení nevyzná.

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.