Regulace hypoték: v Praze už na ni každý nedosáhne. Vydělávat na tom budou pronajímatelé

Podle nového doporučení ČNB by banky neměly poskytnout žadateli úvěr přesahující devítinásobek jeho ročního příjmu. Někteří žadatelé tak na hypotéku nedosáhnou.

Ilustrační fotografie
reklama

Cena nového bytu v Praze se za poslední dva roky zvýšila o více než třicet procent. Podle Deloitte Develop Indexu z ledna 2018 je průměrná nabídková cena nových bytů 95 800 korun za metr čtvereční, což u průměrného bytu o rozloze 80 metrů čtverečních představuje částku přes 7,6 milionu korun. Cenu bytů výrazně zvedá převis poptávky nad nabídkou a možnost ještě získat hypotéku, než budou od října zavedena nová pravidla pro její poskytování. Dostatek bytů na trhu není a v nejbližších letech nebude.

Neúspěšní žadatelé o hypotéku z trhu nezmizí a musí nějak řešit svoji potřebu bydlet. Takže rozšíří řady lidí, kteří žijí v nájemní nemovitosti. Zvýší tak poptávku a tím i cenu nájemného. To je dobrá zpráva pro majitele nemovitostí, kteří je pronajímají. Navíc populární nástroje na krátkodobý pronájem, jako je Airbnb nebo Booking.com, umožňují pronajímat nemovitost za ceny obvyklé ve světových metropolích, což generuje vysoké zisky. Jen podle údajů společnosti Airbnb majitelé 11,5 tisíce nabízených nemovitostí v Praze utržili v roce 2017 přes 8,3 miliardy korun.

„Ten, kdo koupí byt, má i dnes jistotu, že se mu jeho peníze uloží a zhodnotí v řádu procent,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group v České republice.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky