Češi skupují nově dokončené byty, hlavně ty luxusní

Zájem o kompletně dokončené byty je vysoký. Přednost jim oproti bytům ve stádiu výstavby dávají především lidé, kteří hledají luxusnější bydlení. Central Group dal poprvé na trh dokončený projekt před rokem a půl, kdy vstoupil do prémiového segmentu Rezidencí Park Nikolajka. V současnosti má firma v nabídce 120 dokončených bytů. Letos má připraveno hned několik dalších projektů, které nezačne prodávat v průběhu výstavby, jak je v rezidenčním developmentu obvyklé, ale až po úplném dokončení stavby.

Ilustrační fotografie
reklama

Na Nikolajce si Central Group ověřil, že lidé kupující byty zejména v nadstandardním a luxusním segmentu, kteří jsou připraveni za nové bydlení utratit větší finanční částku, chtějí v reálu vidět, do čeho budou své prostředky investovat. „Je třeba si ale uvědomit, že v již dokončené stavbě leží obrovské investiční prostředky v řádech mnoha set milionů korun. Takto stavět si může dovolit jen skutečně kapitálově silný developer,“ poznamenal šéf firmy Dušan Kunovský.

V průměru platí, že u standardních bytů středního segmentu se zhruba 80 až 90 procent bytů vyprodá v průběhu výstavby a zbytek do půl roku od kolaudace. Naproti tomu ale u luxusních projektů, které Central Group dává obvykle do prodeje až po kolaudaci, je doba prodeje od dokončení i čtyřikrát delší. „Především u unikátních bytů s velkou rozlohou, krásným výhledem, a tím pádem i vysokou celkovou cenou, není třeba s prodejem spěchat. Na kupujícího, který hledá výjimečný byt mnohdy za desítky milionů korun, si rádi počkáme,“ vysvětlil Kunovský.

V poslední době ale i dokončené byty z trhu velmi rychle mizí. Je tomu tak vzhledem k omezenému a v případě některých městských částí dokonce zcela zastavenému povolování nových projektů na straně jedné a současně vysokému tempu prodejů na straně druhé. V Česku je také abnormálně dlouhý a složitý povolovací proces. Řadí nás podle údajů Světové banky na 130. místo ze 190 sledovaných zemí někde na úroveň států jako je Papua Nová Guinea. Také proto až na úplné dokončení výstavby čeká jen minimum developerů. Central Group přesto plánuje letos uvést na trh nejméně dva dokončené luxusní projekty, kde budou moci zájemci koupit byt připravený k okamžitému nastěhování.

Všechny dokončené byty i komerční prostory nyní výhodněji

Vzhledem k připravovaným velkým akvizicím podobného typu, jakým byla loňská největší akvizice v historii firmy – pozemky severně od Nákladového nádraží Žižkov, se společnost Central Group rozhodla aktivovat zdroje, které leží v dokončených projektech a urychlit tak jejich prodej. V rámci zimní akce proto Central Group nabídne od začátku února do poloviny března 120 dokončených bytů po celé Praze, které jsou připraveny ihned k nastěhování. K nabízeným nemovitostem získají kupující bonus v podobě poukazu na kuchyně, vestavěné skříně nebo další vybavení v hodnotě dosahující až 250 tisíc korun.

Byty nabízené nyní s bonusem se nacházejí v celkem jedenácti lokalitách v Praze. Jde přitom jak o byty za zajímavé ceny v okrajových částech metropole, tak o luxusnější bydlení blíže centru. Bonus tak mohou klienti získat také na prémiové byty v Rezidenci park Nikolajka nebo Rezidenci U Muzea, ale také v novince z konce loňského roku Rezidenci Libeňské terasy a v dalších dokončených projektech.

Témata: bydlení | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky