Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o hypotéky bude i letos enormní, ceny nových bytů mírně porostou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Banky loni podle aktuálních údajů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) lidem poskytly rekordních téměř 102.000 hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. Předloni banky poskytly 85.900 hypoték za 143,4 miliardy korun. Enormní zájem způsobil hlavně propad úrokových sazeb, které se v červnu dotkly až dvouprocentní hranice. Informace přináší EKOSPOL a. s.

I letošní rok bude z pohledu hypoték velmi dobrý. Růst české ekonomiky letos totiž ani zdaleka neskončí, což bude lidi i nadále motivovat k investicím do bydlení. Tato zvýšená poptávka se setká se stále větší ochotou bank půjčovat peníze. Držet je na účtech se jim totiž při současných záporných sazbách na evropském mezibankovním trhu nevyplatí.

Pokud však bude tento příliv levných peněz pokračovat a ještě zrychlovat, mohlo by to v budoucnu nastartovat další realitní bublinu. To ale zatím na českém realitním trhu nehrozí. O nezdravém růstu cen se nyní nedá vůbec mluvit. S předkrizovým nesmyslně rychlým zdražováním nemovitostí až do nesmyslných výšin je současný nepatrný růst cen nových bytů v řádu jednotek procent nesrovnatelný. Navíc prostor pro růst cen na českém realitním trhu stále existuje. Proto očekávám, že podobný zdravý růst bude pokračovat i letos.

Témata:  bydlení CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?