Rekonstrukce bytu: Češi nechtějí utrácet, zkoušejí své vynálezy

Skoro dvě třetiny českých kutilů se minimálně jednou ročně pouštějí do úprav bydlení. A ne vždy na to jdou důkladně, až 92 % z nich se alespoň občas spokojí s provizorním řešením. PET láhve jako izolace mezistropních mezer, psací stůl ze staré kuchyňské linky nebo pingpongový míček použitý jako vodováha – i takové inovace vymýšlejí kreativní kutilové. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejlépe se speciální "vychytávky“ vymýšlejí rovnou při akci. Jejich využití přiznává přes 60 % kutilů. Nejčastěji si pomáhají vlastnoručně zhotovenými držáky, kladkami, lešením, podpěrami či nástavci. Někteří si vylepšují pracovní nářadí a vytvářejí např. zahnuté štětce pro natírání za roh, vlastní vzor válečku na malování, nebo "šmirglrukavici“. Najdou se i kutilové, kteří přemýšlejí ekologicky. Odchytávají dešťovou vodu a používají ji ke splachování nebo si staví vlastní větrnou mini elektrárnu.

Graf - rekonstrukce

Alespoň jednou ročně vylepšuje své bydlení 61 % kutilů. Několikrát do roka se pak do modernizace či rekonstrukce pouští 37 % dotázaných. „I přesto, že se 15 procent kutilů vlastně ani nepovažuje za manuálně zručné, od vylepšování bydlení je to neodradí. Za šikovné se považuje více respondentů se základním vzděláním než vysokoškoláků,“ komentuje výsledky průzkumu Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Graf - rekonstrukce

Při úpravách bydlení už téměř polovina respondentů zažila nějakou nepříjemnost. Největší problémy způsobuje vodní živel – prasklé či omylem navrtané trubky, příliš velký proud, nebo průtrž mračen. Téměř všichni kutilové (86 %) už se také někdy potýkali s drobnějším nebo závažnějším zraněním. Nejčastěji šlo o odřeniny, do očí se jim dostala nečistota nebo se o něco řízli.

Graf - rekonstrukce

Ať už Češi kutí jen pro radost, nebo z nutnosti, konečný výsledek a jeho podoba jim není jedno. "Více než polovina kutilů přiznává, že jim záleží na názoru ostatních lidí na tom, jak bydlí. Pouze 5 procent dotázaných tvrdí, že je názor okolí vůbec nezajímá,“ doplňuje Jitka Jechová.  

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky