Pozor! Starší zateplení mívají chyby. Víc škodí, než pomáhají

Češi začali zateplovat své domy, bytovky a paneláky asi před 15 lety. Jenže ne vždy se vše povedlo. I technologie se od té doby změnily. Nenastal i u vás čas na revizi vašeho zateplení?

Ilustrační fotografie
reklama

Na tepelné izolaci domu se opravdu šetřit nevyplatí. Pokud zvolíte nejlevnější variantu, ušetříte sice v počáteční investici, ale pár uspořených korun nepřinese očekávanou návratnost v budoucnu. Zateplení budov realizované před deseti a více lety nemusí vůbec odpovídat dnešním standardům.

Doba pokročila, materiály jsou dnes kvalitnější a změnil se způsob jejich aplikace. Po několika letech se projeví také kvalita provedení. Izolace na první pohled nemusí vykazovat známky poškození, avšak její modernizace by ušetřila několikanásobně více peněz v rozpočtech jednotlivých majitelů bytů.

Bez energetického auditu to nejde

Každému zateplení by měl předcházet důkladný energetický audit. Auditor vyhodnotí stav budovy a odhalí, kde dochází k největším únikům tepla. Navrhne způsob zateplení včetně předpokládaných nákladů a odhadne, jakých úspor lze dosáhnout při volbě konkrétního řešení. Vhodně navržené zateplení fasády může ušetřit i 30 – 40 % nákladů za vytápění.

"Vždy se obracejte na zkušeného auditora, který zhodnotí kompletní tepelný stav budovy. Pokud je jediným kritériem při volbě izolace její cena, své rozhodnutí ještě zvažte. Z takové investice byste nakonec mohli být zklamaní a její návratnost by byla pro vás zanedbatelná,“ radí Dagmar Jonášová, vedoucí oddělení obchodů s právnickými osobami z Raiffeisen stavební spořitelny.

Nejčastější přešlapy při zateplování

Mezi nejčastější chyby při zateplování patří použití příliš tenké izolace nebo nevhodného izolačního materiálu, neprojednání záměru s auditorem či neodborně realizované samotné zateplení. Tyto chyby mohou zapříčinit neustálý únik tepla a mít dopad i na snížení úspor za energie. Velkým problémem je také srážející se vlhkost. Často se nejedná pouze o jednu z možností, ale o jejich kombinaci.

U neodborného zateplení domu, při kterém je použita tenká izolace, začne zdivo pod touto vrstvou vlhnout a plesnivět. Dalším úskalím je nedostatečná nebo chybějící izolace proti zemní vlhkosti a rovněž neexistující nebo nefunkční odvětrávání koupelen a kuchyní. Jakmile je fasáda uzavřena neprodyšným polystyrenem, začne vlhkost ulpívat na vnitřních stěnách a dochází ke vzniku zdraví škodlivých plísní v obytných místnostech, zejména v rozích zdí a okolo oken.

Nezapomínejte na střechu

Nejméně nákladnou a zároveň nejvíce efektivní investicí je izolace stropu nad nejvyšším obytným podlažím. Nanesení izolační vrstvy na podlahu půdy je vhodným způsobem zateplení stropu, které ušetří až 30 % výdajů za vytápění. Tepelná izolace stropu poslouží i v letních měsících, kdy odstíní horko, které vlivem slunečního záření proniká střechou.

A na závěr ještě jedna podstatná rada. Nezapomeňte, že po modernizaci zateplení je nutné upravit i vytápěcí systém tak, aby dodávka tepla byla v souladu jeho sníženou potřebou. Jedině tak začnou výdaje klesat a vložená investice se začne okamžitě vracet.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky