Krize tvrdě udeřila na české rodiny: O vlastním bydlení si mohou nechat zdát!

O stavbě vlastního rodinného domku v horizontu nadcházejících pěti let přemýšlí 20 procent Čechů. Vlastní prostředky na vysněný projekt má ale jen šest procent z nich a 300 tisíc lidí si není jistých, jak by stavbu financovali, vyplynulo z pondělních výsledků průzkumu společnosti Ekonomické stavby.

660
reklama

V minulosti, konkrétně v posledních pěti letech, spoléhalo na vlastní úspory až 42 procent Čechů, kteří stavěli dům. Nyní však dochází k postupné proměně trhu. Bankovní domy a stavební firmy se proto budou v následujícím období ucházet o přízeň poměrně velké skupiny obyvatel směřujících do vlastního rodinného domu za půjčené peníze.

"V současné době se více než dříve potýkají mladé rodiny s nedostatkem vlastních úspor a nechtějí čekat na stáří, než se budou moci odstěhovat z paneláků," tvrdí finanční analytik společnosti Ekonomické stavby Miroslav Lebl. Zároveň nabízí odpovědi na otázky, jaké mají lidé možnosti a jakým způsobem se chystají nejčastěji svůj nový rodinný domek financovat.

Podle výsledků průzkumu počítá 56 procent občanů s bankovní půjčkou, tedy s hypotékou. Stavební spoření se chystá využít každý třetí, zatímco půjčku od rodiny nebo přátel by zvážil jeden z deseti. Ještě méně dotazovaných, pět procent, následně uvedlo, že se chystají o půjčku požádat obec nebo stát. "V naprosté nejistotě však stále plave 20 procent z dotazovaných," zakončil Lebl.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky