Češi platí extrémní částky za byty i za nájem. Splasknou nafouknuté ceny nemovitostí?

Období extrémního nárůstu cen bytů je pravděpodobně u konce. Přestože drahé a špatně dostupné hypotéky v poslední době navýšily podíl lidí bydlících v nájmu, může tento trend znamenat stopku pro zvyšující se nadsazování hodnoty bytů v cenové politice.

Ilustrační fotografie
reklama

Když Česká národní banka na podzim zpřísnila podmínky pro získání hypotečního úvěru, spolu se zvýšením úrokových sazeb to vedlo ke komplikacím pro zájemce o bydlení. Mnoho lidí nyní na hypotéku zkrátka nedosáhne. „Poptávka v minulých letech nastoupala kvůli levným hypotékám a malé developerské výstavbě. V České republice je trendem bydlet ve vlastním, přestože v bohatších západních zemích je podíl vlastnického bydlení mnohem menší,“ vysvětluje realitní expertka a jednatelka společnosti Reality Muzejka Olga Jarošová.

Ceny bytů podle ní navýšila nízká nabídka. „Ta jde ruku v ruce s nižší výstavbou. Úřady vydávají méně stavebních povolení, často kvůli aktivitám ekologických spolků. Vydávání stavebního povolení u nás trvá několikanásobně déle než v Evropě. Od plánování stavby k jejímu zahájení může uběhnout i osm let,“ popisuje Jarošová. Přestože zájem o koupi bytů v České republice je, vývoj cen spolu se zpřísněním poskytování hypoték radikálně omezil počet lidí, kteří si vlastní byt mohou nově dovolit. „To může mít na druhou stranu i pozitivní dopad – uměle nafouknuté ceny nemovitostí se díky tomu ochladí,“ dodává Jarošová.

Prozatím ale část lidí nemá jinou možnost než se přiklonit k nájemnímu bydlení, ať už kvůli neochotě zadlužit se na celý život a riskovat existenční problémy při případné ztrátě zaměstnání, nebo kvůli nesplnitelným požadavkům banky. Ani nájemní bydlení ale není cenově příznivé, protože ceny bytů s sebou táhnou i cenu nájemného, a to především v Praze a Brně.

„Nájmy stoupají kvůli nedostatku nájemních bytů. Pro developery donedávna nebyla tato oblast atraktivní. Výhodnější byl model prodat hned po stavbě nemovitost či komplex nemovitostí investorovi, přesunout se k dalšímu projektu a nezabývat se časově náročnou správou objektu. Investiční realitní firmy na druhou stranu upřednostňují objekty, jako jsou výrobny, kde stačí jednat s jedním člověkem místo velkého množství nájemníků,“ popisuje Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin.

Současný hlad po bydlení podle něj náhled investorů i developerů možná pozmění, stále ale platí, že kvůli problematickému povolování staveb ze strany úřadů nejsou ke stavbám nájemních bytů možnosti. Podmínky pro vznik nového nájemního bydlení chce proto podpořit stát prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení v rámci programu Výstavba. Ten má v prvé řadě podpořit ve výstavbě samotné obce tím, že zadotuje jednu pětinu vystavěných bytů.

Celkově chce stát touto formou poslat do bydlení jednu miliardu. Program je zaměřený na sociální bydlení a částečně tak přejímá funkci původně plánovaného zákona o sociálním bydlení. Podle státního fondu rozvoje bydlení lze byty v rámci programu Výstavba stavět pouze pro vymezené skupiny obyvatel, jako jsou senioři do 65 let, zdravotně či jinak hendikepovaní občané a zletilé osoby do 30 let.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky