Banky mají Čechy nebezpečně v hrsti. Čtěte, co tomu říká ekonom

Zadlužení domácností vzrostlo ke konci června proti předchozímu měsíci o čtyři miliardy korun na 1179 miliard. Průměrný obyvatel České republiky tím pádem dluží bankám asi 112 132 korun. To je ve srovnání se situací před rokem o necelých 4300 korun více.

660
reklama

Ekonom společnosti PwC Česká republika Petr Kříž však říká, že jsou Češi zadluženi méně, než je obvyklé ve vyspělé západní Evropě. „Tato střídmost spolu s opatrností bank při poskytování úvěrů je v současné době pro český trh bezesporu výhodou. Potíže se splácením svých dluhů mají spíše sociálně slabší skupiny obyvatel v regionech s větší nezaměstnaností. Neobávám se však, že by se mohl dostat do potíží český bankovní systém jako celek," komentuje aktuální statistiky Petr Kříž.

S rostoucím zadlužením přitom nebojují pouze běžní lidé, ale také podniky. Jejich dluh u finančních domů vzrostl během sledovaného měsíce na 968,2 miliardy. Ještě na konci května přitom činil 958,7 miliardy.

„Podmínky pro získávání úvěrů jsou pro podniky velmi přísné, a firem, které mají zájem o bankovní financování a zároveň splňují požadovaná kritéria, není zdaleka tolik, kolik by si banky přály," uvedl k situaci v podnikatelském sektoru ekonom Kříž.

ČNB poskytuje statistiku o zadlužení domácností a podniků každý měsíc v rámci národního měnového přehledu. Ten se odvozuje z bilancí finančních institucí, které kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v České republice obsahují také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Témata: banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky