Důchodci ani neví, že mají dluhy. Jejich kreditní karty často užívá někdo z rodiny

Senioři, kteří nesplácejí půjčky z kreditních karet, často netuší, že takové dluhy mají. A dokonce ve 31 procentech tvrdí, že neví o tom, že kartu vlastní. Jen málo z nich funkcím debetní nebo kreditní karty rozumí, natož aby je uměli výhodně používat. A bohužel, jak vyplývá z poznatků společnosti M.B.A. Finance, která zajišťuje pro finanční instituce správu jejich pohledávek, kartu často užívá někdo z jejich blízkých.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle údajů M.B.A. Finance dluhy z platebních karet vyrovná do tří měsíců okolo 80 procent všech dlužníků. Ovšem v případě seniorů, dluhy z karet zaplatí jen necelá polovina z nich. „I když je přesvědčíme, že dluh existuje, odmítají zaplatit, neboť jsou skutečnými uživateli karty ujišťováni, že dluh již vyrovnali a vše je v pořádku. Ale většinou tomu tak není.,“ konstatoval smutně Jakub Zetek, provozní ředitel M.B.A. Finance důvody, které vedou k tomu, že věřitelé dluhy dále vymáhají soudní cestou, což se projevuje nárůstem počtu seniorů v exekuci. Podle nejnovějších dat České správy sociálního zabezpečení je exekuce uvalena na téměř 53 tisíc starobních důchodů.

Ze statistiky M.B.A. Finance je zřejmé, že se tento jev vyskytuje častěji po roce 2016, kdy došlo k novelizaci zákona o spotřebitelských úvěrech. Lidé, kteří nesplní přísnější kritéria finančních institucí, se obrací na své rodiče, nebo prarodiče, aby jim pomohli. Ti, pokud nic nedluží, platební kartu dostanou. Problém nastane, jestliže skutečný uživatel karty nevrací peníze, které si jejím prostřednictvím vypůjčil. Kumulovaná dlužná částka pak klidně dosahuje desítek tisíc korun, na jejichž splacení důchodce nemá.

Z hlediska rizika předlužení jsou senioři specificky ohroženou skupinou. Jejich zastoupení mezi neplatiči je sice nízké, ale za poslední roky se meziročně mírně zvedá a nyní dosahuje necelých čtyř procent.

Základním problémem seniorů je jejich snížená orientace v současném světě nabídky zboží a finančních služeb a neschopnost vyhodnotit rizika s tím spojená. Sami mají menší výdaje, které odpovídají přirozenému životnímu rytmu starých lidí a do zadlužení se dostávají vinou druhých. Často se snaží finančně pomoci dětem, neodhadnou svoje možnosti a pak nejsou schopni pokrýt ani osobní potřeby.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky