Průměrná mzda v Česku se zvýšila

Průměrná mzda v Česku v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 6,9 procenta na 33.840 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen se měsíční výdělek zvýšil o 4,7 procenta. Za celý rok 2018 stoupla průměrná mzda meziročně o 8,1 procenta na 31.885 korun. Reálně to byl nárůst o 5,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

Čtvrtletní výsledek je horší, než očekávali analytici. Za poslední tři měsíce roku předpokládali proti předchozímu čtvrtletí mírné zpomalení růstu mezdpod osm procent. Reálné zvýšení odhadovali pod šesti procenty. Za celý loňský rok výsledek odpovídá očekávání, ekonomové předpovídali reálný nárůst průměrné mzdy zhruba o šest procent.

Medián, tedy prostřední hodnota mezd, stoupl v loňském posledním čtvrtletí meziročně o 7,1 procenta na 29.247 korun, uvedl ČSÚ. U mužů byl 31.910 korun, u žen 26.490 Kč. Čtyři z pěti zaměstnanců pobírali mzdu mezi 14.475 Kč a 54.320 Kč.

Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Podle analytiků je za tím dobrá kondice ekonomiky a tlak na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Dalším důvodem je zvyšování platů ve veřejné sféře. Zhruba dvě třetiny zaměstnanců ale na průměrnou mzdunedosáhnou.

Mezi obory pobírali ve čtvrtém čtvrtletí nejvíc pracovníci v informačních a komunikačních činnostech, jejich průměrná mzda byla 55.754 korun. Více než 50.000 korun měli už jen v peněžnictví a pojišťovnictví, kde byl průměr 53.323 Kč. Naopak nejméně si vydělali lidé v ubytování, stravování a pohostinství, v průměru 19.206 korun, následovaní pracovníky administrativních a podpůrných činností s průměrem 21.703 Kč.

Meziročně si nejvíce polepšili lidé v ubytovacích a stravovacích službách o osm procent a ve zdravotní a sociální péči o 7,9 procenta. Nejmenší nárůst o 3,7 procenta byl v těžbě a dobývání, o pět procent se průměrná mzdazvýšila v zemědělství, lesnictví a rybářství.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky