Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Došlo ve firmě k pracovnímu úrazu? Jak postupovat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nejvíce pracovních úrazů, které měly za následek pracovní neschopnost delší než 3 dny, se podle Českého statistického úřadu v loňském roce událo v Praze. K dočasné újmě zde přišlo 7 285 pracujících. Následují kraje Jihomoravský, Středočeský a Moravskoslezský, v každém z nich se událo přes 4 tisíce takových úrazů. Nejméně pracovních úrazů s dočasnou pracovní neschopností delší než 3 dny se událo v Karlovarském kraji, kde úrazem utrpělo 1 110 pracujících. Ačkoliv se je snaží mnoho firem vyřešit po svém, určitě to není cesta. Co dělat, když dojde k úrazu, poradili odborníci ze společnosti Extéria, která je členem České asociace franchisingu (ČAF).

Pracovní úraz je poškození zdraví, které je přímo spojeno s výkonem práce. Jde tedy o takový úraz, který zaměstnanec utrpěl při plnění pracovních úkolů. Často je určení pracovního úrazu nejasné. Například se označení pracovní úraz nevztahuje na úrazy, ke kterým dojde po cestě z práce a do práce. Stejně tak úrazy v přestávce na oběd se označují pracovními úrazy pouze v případě, že se odehrají ve stravovacím zařízení provozovaném zaměstnavatelem. Také úrazy při pracovních cestách bývají diskutabilní. „V tomto případě jde o pracovní úraz pouze v případě, že jím zaměstnanec utrpí při plnění pracovních povinností. Pokud dojde k poškození zdraví po ukončení oficiálního programu, pracovním úrazem jej nenazýváme,“ vysvětluje Miloslav Ramach, jednatel společnosti Extéria.

Nejohroženější jsou zaměstnanci ve stavebnictví a různých oblastí průmyslu, zde dochází k úrazům nejčastěji. Nejčastější úrazy vznikají například z důvodu namožení v důsledku zdvihání, tlačení či přemisťování těžkých předmětů, pád z výšky, uklouznutí či zakopnutí nebo různé nárazy. Velmi časté jsou také dopravní nehody.

Následkem pracovního úrazu může dojít k znemožnění výkonu práce, omezení v osobním životě a v některých případech smrt. V ideálním případě by zaměstnavatel měl výskytu úrazů na pracovišti co nejvíce zamezit. Nejlepší způsob, jak to zajistit, je úprava pracoviště a důsledné školení zaměstnanců v souladu s BOZP, čili pravidly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Základním krokem je správné rozmístění všeho zařízení, nábytku a strojů, aby byly uplatněny ergonomické zásady. Pracující by měl být při práci co nejméně namáhán, nezbytné je omezení práce v nepřirozených polohách a opakovaných pohybů. „Pokyny pro bezpečné zacházení s pracovními nástroji by měly být pravidelně aktualizovány a zaměstnanci by s nimi měli být seznámeni,“ dodává Miloslav Ramach, jednatel společnosti Extéria.

Nikdo však není neomylný, a tak i přes dodržení všech doporučení se může v každé firmě stát, že k úrazu zkrátka dojde. Jak se v takové chvíli zachovat podle odborníků z Extéria?

1. Provést neodkladné úkony

Podle Miloslava Ramacha platí jednoduše řečeno – zachovejte zdravý rozum. Dříve, než budete uvažovat nad byrokratickými záležitostmi je nutné se postarat o zraněného a poskytnout mu první pomoc. Nezbytné je také zajistit, aby k dalším škodám na majetku či zdraví nedošlo.2. Zajistit místo úrazu

Pokud to není nutné, nezasahujte do místa, kde k úrazu došlo. Ideálně by mělo zůstat v původním stavu, pokud si situace žádá například zásah Policie ČR. Důležitá je dokumentace pro potřeby vyšetření příčin a okolností.

3. Ohlásit úraz

Pracovní úraz je nutné ohlásit bez zbytečného odkladu po provedení nezbytných úkonů:

Státnímu zástupci nebo příslušnému útvaru Policie ČR v případě, že byl v souvislosti s úrazem spáchán trestný čin, byla následkem úrazu smrt.

Územně příslušnému oblastnímu inspektorátu práce v případě, že poškození zdraví vyžaduje hospitalizaci delší než 5 dní, došlo k úrazu na pracovišti, které podléhá dozoru inspektorátu práce.

Každý pracovní úraz se pak hlásí příslušnému odborovému orgánu nebo zástupci zaměstnanců pro oblast BOZP, dále pojišťovně, u které je zaměstnavatel pojištěn pro případ odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu, také zaměstnavateli, který zaměstnance k práci vyslal a zdravotní pojišťovně zaměstnance.

4. Vyšetřit příčiny a okolnosti vzniku pracovního úrazu

„Pokud to zdravotní stav zraněného zaměstnance dovoluje, je zaměstnavatel povinen vyšetřit za jeho účasti a účasti odborového orgánu nebo zástupce pro BOZP místo, kde k úrazu došlo. Měly by se zjistit příčiny, které k úrazu vedly a do budoucna zamezit tomu, aby se úraz opakoval,“ říká Ramach.

Témata:  pracovní úrazy práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy