Rozpustné kávové směsi 2 v 1 a 3 v 1: Co je hlavní složkou? Káva to není

Češi údajně vypijí nejvíce rozpustné kávy v Evropě. Řada lidí si přípravu nápoje urychluje nákupem rozpustné kávové směsi 2 v 1 nebo 3 v 1. Rozpustná káva však není hlavní složkou žádné z 20 kávových směsí, které prozkoumal spotřebitelský časopis dTest. Tou je v případě výrobků 2 v 1 glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak cukr. Drtivá většina produktů namísto mléka obsahuje tzv. bělidla nebo zbělovače.

Ilustrační fotografie
reklama

Nabídka balíčků rozpustných kávových směsí typu 3 v 1 nebo 2 v 1, které většinou stačí zalít 150 mililitry horké vody, je v českých obchodech poměrně široká. dTest narazil na osm značek, které dohromady vyrábějí nejméně 20 druhů instantních kávových směsí.

„Pokud si tyto výrobky kupujete s představou, že obsahují sušené mléko a že balíčky 2 v 1 neobsahují cukr, budete zklamáni. Čtěte dobře složení, protože i když se zdá, že se tyto produkty od sebe navzájem příliš neliší, opak je pravdou. Rozdíl v obsahu kávy může být až třetinový, v podílu cukru až poloviční,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Ačkoli bychom to mohli očekávat, rozpustná káva (kávový extrakt) není v kávových směsích hlavní složkou. Tu tvoří v případě výrobků 2 v 1 glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak cukr. „Výrobci uvádějí na obalu procentuální podíl kávového extraktu. Přepočítali jsme procenta na hmotnost kávy v jedné porci a zjistili jsme, že se pohybuje od 2,5 do 0,5 gramů, přičemž za běžnou lze považovat porci 2gramovou. Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci obsahuje Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1, a to 2,5, respektive 2,3 gramu. V polovině případů slazených směsí 3 v 1 však výrobci s kávou spíše šetří. Většina výrobků obsahuje mezi 7 a 8 % kávového extraktu, což představuje 1 až 1,5 gramu kávy v jedné porci. Nejméně kávy obsahují pytlíčky Nescafé Mild, ve kterých spotřebitel dostane rozpustné kávy 3 %, tedy necelou polovinu gramu,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

Pročtete-li si údaje na zadní straně obalu, narazíte na slova bělidlo nebo zbělovač, které zastupuje číslici 2 v názvech 2 v 1 a 3 v 1. Bělidlo má za cíl kávu obarvit a zjemnit její chuť a nahrazuje v produktu mléko. Skládá se zejména z glukózového sirupu a částečně nebo plně ztužených tuků, kokosového nebo palmového. Obsahuje také mléčné bílkoviny, proto není ani vhodnou alternativou pro alergiky. „Sušené mléko obsahovaly pouze tři výrobky, i ty však měly ve složení vedle mléka ještě bělidlo. Použití bělidla má za následek vysoký obsah cukru v kávové směsi, i přestože není slazená,“ uvádí Hoffmannová a vysvětluje: „Příkladem je káva Jacobs 2in1, která má podíl cukru více než třetinový, což může překvapit například spotřebitele, kteří si hlídají svůj energetický příjem nebo hladinu cukru v krvi. Na vině je glukózový sirup, který se při výrobě bělidla používá z technologických důvodů jako lepidlo. Drží jednotlivé složky pohromadě, a má na rozdíl od glukózo-fruktózového sirupu malou sladivost, proto celkovou chuť neovlivňuje. V instantních směsích 3 v 1 a 2 v 1 proto může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze.“

Žebříček v množství cukru vedou kávy Jacobs Original 3in1 (65,5 %), Kaufland Coffee Drink 3in1 (65 %) a Mokate Liquerino 3in1 (62 %). Nejméně sladký slazený nápoj obsahuje 35 % cukru (Penny/ Casa Blanca 3 v 1), ve své kategorii je však spíše výjimkou. Všechny ostatní výrobky 3v 1 obsahují cukru více než 50 %. Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi 8 a 9 %, výjimku tvoří uvedený Jacobs 2in1 a Lidl/Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 %, respektive 21 % cukru). Prakticky se tak v obou případech jedná o kávy 3 v 1, ačkoliv obal počítá jen do dvou.

Porcované rozpustné kávové směsi s bělidlem většinou obsahují poměrně bohatou dávku přídatných látek, zejména stabilizátorů, emulgátorů a protispékavých látkek. Ty zajišťují sypkost a stálost směsi a její snadnou rozpustnost. Zhruba polovina káv obsahovala syntetická aromata. Bez přídatných látek se obešel pouze jediný produkt - Mokate Liquerino 3in1.

Témata: dTest | potraviny | Káva | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky