Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpustné kávové směsi 2 v 1 a 3 v 1: Co je hlavní složkou? Káva to není

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi údajně vypijí nejvíce rozpustné kávy v Evropě. Řada lidí si přípravu nápoje urychluje nákupem rozpustné kávové směsi 2 v 1 nebo 3 v 1. Rozpustná káva však není hlavní složkou žádné z 20 kávových směsí, které prozkoumal spotřebitelský časopis dTest. Tou je v případě výrobků 2 v 1 glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak cukr. Drtivá většina produktů namísto mléka obsahuje tzv. bělidla nebo zbělovače.

Nabídka balíčků rozpustných kávových směsí typu 3 v 1 nebo 2 v 1, které většinou stačí zalít 150 mililitry horké vody, je v českých obchodech poměrně široká. dTest narazil na osm značek, které dohromady vyrábějí nejméně 20 druhů instantních kávových směsí.

„Pokud si tyto výrobky kupujete s představou, že obsahují sušené mléko a že balíčky 2 v 1 neobsahují cukr, budete zklamáni. Čtěte dobře složení, protože i když se zdá, že se tyto produkty od sebe navzájem příliš neliší, opak je pravdou. Rozdíl v obsahu kávy může být až třetinový, v podílu cukru až poloviční,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu.

Ačkoli bychom to mohli očekávat, rozpustná káva (kávový extrakt) není v kávových směsích hlavní složkou. Tu tvoří v případě výrobků 2 v 1 glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak cukr. „Výrobci uvádějí na obalu procentuální podíl kávového extraktu. Přepočítali jsme procenta na hmotnost kávy v jedné porci a zjistili jsme, že se pohybuje od 2,5 do 0,5 gramů, přičemž za běžnou lze považovat porci 2gramovou. Nejvíce rozpustné kávy v jedné porci obsahuje Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1, a to 2,5, respektive 2,3 gramu. V polovině případů slazených směsí 3 v 1 však výrobci s kávou spíše šetří. Většina výrobků obsahuje mezi 7 a 8 % kávového extraktu, což představuje 1 až 1,5 gramu kávy v jedné porci. Nejméně kávy obsahují pytlíčky Nescafé Mild, ve kterých spotřebitel dostane rozpustné kávy 3 %, tedy necelou polovinu gramu,“ konstatuje Hana Hoffmannová.

Pročtete-li si údaje na zadní straně obalu, narazíte na slova bělidlo nebo zbělovač, které zastupuje číslici 2 v názvech 2 v 1 a 3 v 1. Bělidlo má za cíl kávu obarvit a zjemnit její chuť a nahrazuje v produktu mléko. Skládá se zejména z glukózového sirupu a částečně nebo plně ztužených tuků, kokosového nebo palmového. Obsahuje také mléčné bílkoviny, proto není ani vhodnou alternativou pro alergiky. „Sušené mléko obsahovaly pouze tři výrobky, i ty však měly ve složení vedle mléka ještě bělidlo. Použití bělidla má za následek vysoký obsah cukru v kávové směsi, i přestože není slazená,“ uvádí Hoffmannová a vysvětluje: „Příkladem je káva Jacobs 2in1, která má podíl cukru více než třetinový, což může překvapit například spotřebitele, kteří si hlídají svůj energetický příjem nebo hladinu cukru v krvi. Na vině je glukózový sirup, který se při výrobě bělidla používá z technologických důvodů jako lepidlo. Drží jednotlivé složky pohromadě, a má na rozdíl od glukózo-fruktózového sirupu malou sladivost, proto celkovou chuť neovlivňuje. V instantních směsích 3 v 1 a 2 v 1 proto může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze.“

Žebříček v množství cukru vedou kávy Jacobs Original 3in1 (65,5 %), Kaufland Coffee Drink 3in1 (65 %) a Mokate Liquerino 3in1 (62 %). Nejméně sladký slazený nápoj obsahuje 35 % cukru (Penny/ Casa Blanca 3 v 1), ve své kategorii je však spíše výjimkou. Všechny ostatní výrobky 3v 1 obsahují cukru více než 50 %. Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi 8 a 9 %, výjimku tvoří uvedený Jacobs 2in1 a Lidl/Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 %, respektive 21 % cukru). Prakticky se tak v obou případech jedná o kávy 3 v 1, ačkoliv obal počítá jen do dvou.

Porcované rozpustné kávové směsi s bělidlem většinou obsahují poměrně bohatou dávku přídatných látek, zejména stabilizátorů, emulgátorů a protispékavých látkek. Ty zajišťují sypkost a stálost směsi a její snadnou rozpustnost. Zhruba polovina káv obsahovala syntetická aromata. Bez přídatných látek se obešel pouze jediný produkt - Mokate Liquerino 3in1.

Témata:  dTest potraviny Káva

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy