Jsou zbraně v rukou občanů nejlepší obranou proti terorismu? Zahraniční média si všímají dění v Česku

České ministerstvo vnitra oznámilo, že chce ústavním zákonem povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Chce tak umožnit lidem bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly loni nákladními automobily v Nice a v Berlíně. Tento nápad zaujal i zahraniční média ve Velké Británii, Rusku nebo Spojených státech.

Ilustrační fotografie
reklama

Britský bulvární server Express píše, že „východoevropské vláda odhalila plány, jak svým občanům dát pravomoc nosit zbraně, které by mohly být použity v případě útoku na teroristy“. Dodává také, že pokud ministerstvo plán prosadí, „budou občané dostávat profesionální právní poradenství, takže budou přesně vědět, co mají dělat v případě teroristického útoku a jak používat své zbraně“.
 
Server také cituje ministra vnitra Milana Chovance, který řekl, že změnu zákona zvažuje kvůli nedávným teroristickým útokům v „západní Evropě i jinde, které ve veřejnosti vyvolaly obavy o bezpečnost“. Připomíná také slova mluvčího rezortu, který dodal, že dodatek k ústavě nemá v úmyslu zavést „držení zbraní a střeliva jako základní právo v duchu druhého dodatku ústavy USA."

Stejná slova cituje také ruský server RT, který také přidává vyjádření českého ministerstva, podle kterého jsou „možnosti státních orgánů rychle a efektivně zabránit ztrátám a další škody během útoků omezeny“. Navíc poukazuje na slova Chovance, podle kterého Češi stále více žádají o zbrojní průkazy. „Pokud se situace v příštích měsících nezlepší, pak počet držitelů zbraní poroste,“ cituje RT Chovance.
 
Americký server CNS News také píše, že „vláda tvrdí, že zbraně v rukou občanů jsou nejlepší obranou proti teroru“. V té souvislosti CNS také připomíná, že „tento krok přichází navzdory pokračujícím požadavkům Evropské komise na přísnější kontrolu zákonů o zbraních v Evropě“.

Kromě toho upozorňuje, že Českem v roce 2015 otřásl případ masové střelby, kdy „63letý Zdeněk Kovář vypálil na skupinu 20 lidí, z nichž 8 zabil“. I když měl Kovář licenci k držení zbraně, měl na kontě několik přestupků. Panovaly také obavy o jeho duševní stav, připomíná souvislosti střelby v Uherském Brodě americké médium.

Témata: zbraně | terorismus

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky