Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V centru irácké metropole stojí obrovský vánoční strom. Začnou muslimové slavit Vánoce?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V centru irácké metropole vyrostl obrovský vánoční strom. Muslimové však Vánoce neslaví, a strom má tudíž trochu jiný účel. Symbolizuje solidaritu s křesťany.

Na znamení solidarity s křesťany vyrostl při příležitosti vánočních svátků vánoční stromeček, který je nejvyšší v irácké metropoli.

Stojí za ním podnikatel Jásir Saadi, který vysvětlil, že tato iniciativa má za cíl "spojit se s našimi bratry křesťany v oslavě jejich svátků a pomoci Iráčanům zapomenout na jejich trápení, zvláště boje o Mosul".

O ten irácké vládní síly a jejich spojenci svádí boj s džihádistickou organizací Islámský stát (IS).

"Tento stromeček představuje lásku a mír," uvedla podle zahraničních médií učitelka Saba Ismailova, když se se svými žáky fotografovala u stromu. "Přeji všem iráckým křesťanům, aby se mohli vrátit do Iráku a žít normálním a klidným životem," dodala.

Četnost křesťanské komunity v Iráku se neustále snižuje od Spojenými státy vedené invaze v roce 2003. Křesťané byli terčem mnoha útoků islámských extremistů a mnozí ze země odešli za lepšími ekonomickými příležitostmi v zahraničí.

Tisíce křesťanů také uprchly z Mosulu a okolních oblastí, když tuto oblast v létě 2014 začaly obsazovat ozbrojenci z IS, kteří křesťany nutili konvertovat k islámu nebo platit zvláštní daň. 

Témata:  Vánoce Muslimové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy