Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak podnikat efektivně? Víme to!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Co je při každém podnikání důležité? Pro většinu podnikatelů je to především zisk. V souvislosti s ním ale nesmíme zapomínat na to, že roli hraje také celková efektivita při podnikání.

Pokud se podíváme konkrétněji, je možné začít už u samotné podnikatelské formy a toho, jak ji získáte. Můžete to zkusit na vlastní pěst. V takovém případě se neobejdete bez návštěvy:

Živnostenského úřadu Notáře Rejstříkového soudu

Jak je patrné, toto pro nikoho moc efektivní není. Proto je lepší využít jednodušší cesty. Buď si lze nechat firmu založit profesionálem, nebo můžete vyzkoušet firmy, které nabídnou levný a snadný prodej společnosti s ručením omezením. Firmu si tak snadno koupíte a můžete s podnikatelskou činností začít téměř okamžitě. V mnoha případech navíc může být samotná firma už plátcem DPH. To je určitě velké plus, jelikož zaregistrovat se v dnešní době jako klasický plátce rozhodně není nic jednoduchého a vyžaduje to mnoho papírování, času, ale i mnoho starostí.

Mít ve firmě systém je základ

V jakých oblastech většina tuzemských firem podniká? Je to samozřejmě nákup a prodej. S tím souvisí nutnost objednávat u dodavatelů, skladovat, a prodávat zákazníkům. Zde je efektivita skutečně velmi důležitá. Nejenom, že máte dokonalý přehled o zboží, ale můžete ho i rychle umístit, stejně jako vyhledat. Základem je dostatečný skladovací prostor a kvalitní regálové systémy. Ty moderní vám umožní využití prostoru skutečně na maximum. A to jak s ohledem na to, že je můžete mít po celé výšce vašeho skladu, tak i s ohledem na to, že budou po celé ploše. Poté si stačí jenom označit jednotlivé uličky a sekce, do kterých budete zboží ukládat.

Pozor na logistiku

Ta bývá slabé místo mnoha firem. Z jakého důvodu? Jelikož se dá říci, že tu nemají sami pod kontrolou, jelikož musí využívat služeb třetích stran. S tím je spojena nutnost správného výběru. Je jedno, zda je to tuzemská nebo mezinárodní přeprava ve velkých objemech, nebo se jedná o přepravu kusových zásilek, která je spojena s poštou, popřípadě přepravní společností. Pokud tu pravou možnost vybíráte, doporučujeme hledět na:

Cenu přepravy Rychlost dodání Spolehlivost služby a oblast působení Mějte o firmě vždy jasný přehled

Pokud máte jenom malou firmičku, stačí se přijet podívat osobně a vždy máte jasno o všem, co se v ní děje. Jsou ale případy, kdy se vám firma rozroste a podobná kontrola již není možná. A právě v tuto chvíli by měl být po ruce propracovaný CRM systém. O co se jedná? Jde o systém, pomocí kterého dokážete například monitorovat jakoukoliv zakázku, dokážete spravovat své zákazníky, stejně jako budete mít přehled o všech činnostech ve firmě, nebo o vašich zaměstnancích. Ty nejlepší systémy jsou dnes dostupné jednoduše online, což znamená, že se na dění ve firmě můžete podívat odkudkoliv. Třeba i z pláže na vaší dovolené. I to je plus, na které nesmíme zapomínat.

Obáváte se účetnictví?

Bez účetní, nebo daňového poradce to dnes nejde. Mnozí si říkají, že jde o vyhazování peněz, ale na druhou stranu zkušená osoba jich také dokáže dostatek ušetřit. Co je dnes trendem, to nejsou robustní programy instalované na jednom počítači. Dnes dominuje online fakturace. Proč? Jelikož vzor faktury má správné náležitosti, k veškerým datům mohou mít přístup osoby, kterým to umožníte, stejně jako platí, že účetnictví lze spravovat odkudkoliv, z jakéhokoliv počítače. Stačí jenom připojení k internetu. Pozitivem je ale i snadná a rychlá tvorba samotných faktur a jejich okamžité zaslání zákazníkům. Potom už stačí jenom šikovnost vaší účetní, která je tou osobou, která vám umí doporučit takové postupy, díky kterým se můžete vyhnout placení vysokých daní.

Témata:  Komerční sdělení podnikatelé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy