Uprchlíci se nemusí řídit evropským právem? Porušilo by to jejich lidská práva, zaznělo z Dánska

Mnohé evropské země se všemi silami snaží vypořádat s problémy, které sebou přinášejí nově příchozí migranti. Jednou z věcí, která trápí úřady, jsou dětské nevěsty. Dánské úřady v tomto směru přijaly velmi kontroverzní rozhodnutí. Informuje o tom server Breitbart.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

V Dánsku je možné najít dětské nevěsty, z nichž mnohé ještě neměly 14 let. Jejich manželé jsou přitom o deset a více let starší. V Dánsku je minimální věk pro uzavření manželství 18 let, přesto se úřady rozhodly, že dodržování tohoto dánského zákona by porušilo „lidská práva uprchlíků". Oddělení manželů by totiž podle Dánska mohlo být chápáno jako porušení práva na rodinný život, které zaručuje Evropská úmluva o ochraně lidských práv.

Úřady se momentálně zabývají 27 případy migrantů mladších 18 let, kteří jsou ženatí či vdaní a kteří přišli v uplynulém roce do země. Jde třeba o dvě dívky ve věku 14 let, které byly provdány za muže ve věku 24 a 28 let. Jedna z nich je dokonce těhotná. Věk pohlavní dospělosti v Dánsku je však 15 a ti, kteří budou shledáni vinnými z pohlavních aktů s mladistvými, si mohou odsedět až osm let.

Výjimky pro manželství už získaly osoby ve věku 15 let, ale imigrační služba přijala ještě jeden precedens. V oficiálním odpovědi na parlamentní dotaz agentura uvedla, že v případech čtrnáctiletých nevěst by snahy o rozdělení párů nebyla v souladu s mezinárodními závazky, které Dánsko učinilo, a že jim proto bylo nabídnuto společné bydlení.

Josephine Focková, poslankyně dánské Alternativní strany, tento krok ocenila. „Mluvíme o lidech, kteří uprchli do Dánska a kteří jsou od sebe navzájem odděleni. Někteří z nich spolu mají děti a individuální ověřování případů trvá neuvěřitelně dlouhou dobu," upozornila.

Podobné problémy řeší také Německo. Minulý měsíc byla zveřejněna zpráva, podle které se v zemi nachází více než 1000 dětských nevěst. Místní německé soudy také povolily výjimky pro vdané a ženaté ve věku 14 a 15 let, pokud tyto svazky nejevily známky vynuceného manželství.

Témata: uprchlíci | Dánsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky