Židé v Praze mají tajné úkryty proti teroru. Je to otázka přežití, říkají

Pražská židovská komunita má speciální systém rychlého varování před teroristickým útokem. A židovské restaurace či obchody jsou vybaveny zabezpečenými kryty ve sklepech, kam by se v případě vážné hrozby ukryli zákazníci i zaměstnanci. Píše o tom dnešní vydání MF Dnes.

Praha
reklama

Existenci krytů i systému rychlého varování potvrdil MF Dnes majitel košer restaurace Aaron Günsberger, který minulou neděli jako jeden z prvních běžel na Staroměstské náměstí, když tam turisty vyděsila fingovaná střelba při představení protiislámských aktivistů.

"Potřeboval jsem analyzovat, co se děje,“ řekl listu restauratér. "Mohl bych varovat lidi na Starém Městě, aby zamkli obchody, zatáhli rolety a lidi schovali do sklepa.“ Když zjistil, že jde jen o demonstraci, vyslal zprávu – nic nám nehrozí.

V případě skutečného nebezpečí se však Židé mohou rychle dorozumět způsobem, který podle Günsbergera svým principem připomíná komunikační aplikace na mobilních telefonech. Reakce na ohrožení tak může být blesková.

"Pro nás je to otázka přežití,“ řekl MF Dnes podnikatel. Islámští teroristé totiž na Židy v Evropě útočí už od 50. let."„Když jste Žid a máte židovskou restauraci, jste cílem číslo jedna.“ I pražská židovská komunita proto podle něj má lidi se zvláštním výcvikem a investuje hodně prostředků do bezpečnostních zařízení. Tato židovská domobrana spolupracuje i s policií, upozorňuje MF Dnes.

Témata: Praha | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky