Poklad století: Nálezce z Pardubicka dostane dva miliony

Poklad, který se v listopadu loňského roku našel v Chýšti na Pardubicku, je mnohem větší, než se původně myslelo. V hliněném hrnci se tam našly stovky denárů z desátého století, jenže archeologové pak na poli objevili další stovky vzácných mincí.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

O tom, kdo na poli u Chýště na Pardubicku denáry z konce 10.století v hliněném hrnci zakopal, se historikové už nic nedozvědí. A veřejnost se nedozví ani jméno toho, kdo náhodou poklad objevil, přeje si zůstat v anonymitě, prý aby mu sousedé nezáviděli.

"Schválili jsme odměnu 2 miliony korun," prozradil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). V hrnci bylo 453 celých denárů a přes 330 dalších úlomků. Ty nálezce odevzdal a prozradil také, kde je našel. Od listopadu se pak na poli střídaly směny historiků a postupně z hlíny vyhrabaly další stovky mincí.

"Předpokládám, že krátce po vyražení už byly uloženy do země," popsal stav nalezených mincí numismatik Ladislav Nekvapil.

To, jak je většina mincí zachovalá, považují odborníci za neskutečné. Vždyť denáry pocházejí ze samých počátků mincovnictví na našem území, z doby Boleslava II. Znalci poklad ocenili na 23,5 milionu korun, nad takovou částkou ale historikové mávnou rukou. Pro ně mají hodnotu nevyčíslitelnou.

Ani dnes ještě není možné říct, že pole vydalo všechny denáry. Amatérští hledači pokladů mají ale smůlu. Pole ve dne v noci hlídají policisté. V pardubickém muzeu se pokladem století budete moci potěšit už koncem září.

Témata: poklad | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky