Epidemie žloutenky v Brně se šíří, už se dostala i za hranice Jihomoravského kraje

Epidemie žloutenky, která vypukla v Brně, kde je téměř 150 nakažených, se už dostala i za hranice Jihomoravského kraje. Dva případy hlásí sousední Vysočina.

Brno
reklama

Noví dva nakažení žloutenkou na Vysočině jsou šedesátiletý muž a devětadvacetiletá letá žena, oba pocházejí ze Žďárska, oba se nakazili přímo v Brně a oba už teď jsou v karanténě.

Ohnisko žloutenky zůstává v Brně. Tam je nejméně 136 nakažených a další a další případy stále přibývají. Podle odborníků navíc epidemie ještě nedosáhla svého vrcholu. Každý týden jsou zhruba dvě desítky nově nakažených a moc nepomáhají ani různá opatření v podobě například dezinfekce dopravních prostředků městské hromadné dopravy.

Nemoc se stále lavinovitě šíří – podle odborníků by se mohlo jednat o největší epidemii žloutenky u nás za poslední desítky let. Podle hygieniků proti této nemoci je nejlepší obranou očkování. "Očkování je nejlepším způsobem ochrany. Očkovat se lidé mohou v očkovacích centrech a vakcíny dostanou také u praktických lékařů," doporučujekrajská epidemioložka Alena Dvořáková.

Lidé by také měli dodržovat další preventivní opatření – například nebrat do rukou pohozené injekční jehly. Nemít nechráněný sex s cizím člověkem, nepůjčovat cizím lidem osobní věci jako jsou kartáčky na zuby nebo pilníky na nehty, před jídlem umývat ovoce a zeleninu a co je nejdůležitější pečlivě dodržovat osobní hygienu – především si často a hlavně pořádně umývat ruce.

Témata: žloutenka | zdraví | Brno

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky