Juncker: Uzavření dveří EU Turecku je vážná chyba

Rakouský kancléř Christian Kern vyzval Evropskou unii, aby ukončila přístupová jednání s Tureckem. Učinit by tak podle něj měla i kvůli rozsáhlým čistkám v armádě, státní správě a školství, které Ankara zahájila po červencovém zmařeném pokusu o vojenský převrat. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker ale důrazně nesouhlasí. Podle něj by to byla zásadní chyba.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Turecko požádalo o členství v unii již v roce 1987 a od roku 1999 má status kandidáta. Vstupní rozhovory s Ankarou zahájila EU v roce 2005. Rozhovory byly dlouho zamrzlé mimo jiné kvůli nedodržování svobody projevu a porušování lidských práv v Turecku.

V poslední době se začalo mluvit o možném zahájení dalšího kola přístupových rozhovorů. Jelikož ale prezident Recep Tayyp Erdogan začal hlasitě spekuluje o zavedení trestu smrti, podle mnohých není možné s Tureckem o členství dál jednat.

„Víme, že demokratické standardy Turecka zdaleka nedostačují k tomu, abychom mohli jeho vstup (do EU) ospravedlnit," uvedl Kern v rozhovoru poskytnutém stanici ORF. Kromě politické situace je podle Kerna překážkou také hospodářská situace země. „Považuji členství Turecka v horizontu let a možná i desetiletí za nemožné," dodal. Možnost, že by Turecko mohlo do EU přece jen vstoupit, je podle něj „už jen diplomatickou fikcí".

„Pokud někdo budí v Turecku dojem, že EU není připravena přijmout Turecko, pak bych řekl, že je to vážná chyba zahraniční politiky," řekl Juncker německé veřejnoprávní televizi ARD. „Nemyslím si, že by bylo užitečné, kdybychom jednostranně ukončili jednání s Tureckem," řekl a dodal, že takové rozhodnutí musí být jednomyslným rozhodnutím všech členských států. A tuto vůli prý u všech států nevidí.

Zároveň ale připustil, že Turecko bude mít ještě hodně práce, aby splnilo všechny podmínky stanovené členstvím v bloku. „Turecko ve svém současném stavu nemůže být členem Evropské unie, a už vůbec ne, pokud se rozhodne, jak někteří varovali, znovu zavést trest smrti. To by vedlo k okamžitému přerušení jednání," varoval.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky