Juncker: Británie odejde z EU v plánovaném termínu, kterým je konec října

Británie opustí Evropskou unii v aktuálně plánovaném krajním termínu, kterým je konec října. Za svou "pracovní hypotézu" to dnes v rozhovoru na webu Politico.eu označil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zároveň zopakoval dlouhodobý postoj komise, že brexitová dohoda se znovu otevírat nebude. Někteří kandidáti na post britského premiéra přitom plánují v případě svého zvolení vyjednat pro Londýn lepší podmínky odchodu.

Ilustrační fotografie
reklama

"Mou pracovní hypotézou je, že Britové odejdou před 1. listopadem," prohlásil Juncker během živě přenášeného rozhovoru. Británie měla unii původně opustit v březnu, kvůli neochotě britské Dolní sněmovny schválit dohodu o vystoupení ale po žádosti Británie členské země EU termín odchodu prodloužily až do konce října.

Část nově získané lhůty přitom britským politikům zabere střídání v čele vlády. Po odchodu premiérky Theresy Mayové z čela vládních konzervativců bude strana z deseti kandidátů vybírat jejího nástupce, který by měl být znám do konce července.

Juncker naznačil, že tento postup není vzhledem k ubíhajícímu času tou správnou cestou. "Už několik měsíců mám dojem, že hlavním zájmem britské politické scény je jak nahradit Theresu Mayovou, a ne jak najít dohodu s Evropskou unií," konstatoval šéf unijní exekutivy, který ve funkci skončí 31. října.

Když byl tázán na návrhy některých premiérských kandidátů, kteří by chtěli měnit dohodu vyjednanou Mayovou, zopakoval dlouhodobé tvrzení, že unie smlouvu znovu otevírat nebude. Připustil však, že související politickou deklaraci nastiňující budoucí vztahy evropského bloku s Británií je možné upravit. Návrh jednoho z kandidátů, ministra zdravotnictví Matta Hancocka, aby se do deklarace dostalo časové omezení sporné irské pojistky ovšem Juncker jednoznačně odmítl. Takzvaná irská pojistka se zabývá úpravou celního režimu na hranici mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem.

Část kandidátů včetně favorizovaného exministra zahraničí Borise Johnsona hovoří o tom, že pokud se jim nepodaří do konce října vyjednat pro Londýn výhodnější dohodu, upřednostní před dalším odkladem brexitu neřízený odchod z EU. Na ten se unie začala chystat už před původním, březnovým termínem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky