Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropě hrozí stovky skrytých teroristů, varuje Europol

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Po nedávných teroristických útocích v Německu, Belgii a Francii vyvstala otázka, kolik dalších teroristů se skrývá na území Evropské unie. Podle evropského policejního úřadu Europol je potenciálních teroristů i několik set a převážně se jedná o navrátilce ze Sýrie. V úterý to Europol sdělil německému deníku Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ).

Europol uvádí, že "zahraničních bojovníků", kteří se radikalizovali a odešli do Sýrie a Iráku, aby zde bojovali za teroristické milice, je odhadem kolem 5 tisíc. Přibližně jedna třetina se vrátila zpátky do EU. Ne všichni z těchto 1500 - 1800 navrátilců jsou hrozbou.

"Mnoho z nich nemá záměr ani schopnost konat teroristické útoky. Nicméně zbývají stovky potenciálních teroristů, kteří představují hrozbu pro bezpečnost v Evropě," uvádí analýzu Europolu NOZ. Evropský úřad proto podporuje důslednější a dlouhodobé kontroly navrátilců ze Sýrie.

Podle Europolu ale teroristické organizace nevyužívají uprchlíků k nepozorovanému průniku do EU a maskování svých členů.

"Není žádný konkrétní důkaz. Členové teroristické skupiny nebo vracející se zahraniční bojovníci zpravidla cestují do EU s pravým nebo falešným cestovním pasem a nespoléhají se na pašeráky pro uprchlíky," uvedl mluvčí Europolu pro NOZ.

Témata:  terorismus EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy