Novinář testoval ostrahu letiště. Do letadel propašoval 12 "bomb"

Izraelský novinář odhalil světu znepokojivou zprávu o stavu bezpečnosti na jednom z nejstřeženějších letišť světa v izraelském Tel-Avivu. Pod falešnou identitou se pokusil, po vzoru teroristů, dostat do přísně hlídaných míst a uložit falešné bomby přímo na paluby letadel. Výsledek je naprosto skandální.

Ilustrační fotografie
reklama

S každým teroristickým útokem se zpřísňují i bezpečnostní kontroly. Ochranka, scannery, detektory kovů a výbušnin - to vše má zabránit masakrům a stovkám obětí. Nebo by alespoň mělo.

Za posledních 8 měsíců se do dějin Evropy zapsaly krví hned tři bombové atentáty, jejichž scénáře jsou až děsivě podobné. Izraelský novinář David Suleyman se proto rozhodl proniknout přímo na palubu letadel jako zaměstnanec letiště.

Mezi uklízeče jednoho z nejbezpečnějších letišť světa, telavivského Ben-Gurionu, se dostal na průkazku s falešnou identitou a fotkou cizího člověka. Podobu byste přitom hledali marně.

"Dostal jsem povolení pracovat v nejvíce střežených prostorách letiště. S každým krokem jsem si šokovaně říkal: Tak tahle snadné to je," prohlásil Suleyman.

David během dvou dní na palubu 12 letadel propašoval plechovky nebo krabičky od cigaret a v nich klidně mohl ukrýt výbušninu. "Všechno jsem bez problému na palubu pronesl, mohl bych projít i s batohem. Nikdo mě nekontroloval," doplnil novinář.

David okopíroval scénář džihádistů z egyptského Šarm aš-Šajchu. Výbušnina schovaná v plechovce poslala ruský airbus i s 224 lidmi na palubě k zemi. "Jde o velké selhání, které musíme prošetřit," řekl jen Pinchas Schiff, šéf bezpečnosti Ben-Gurionova letiště.

David začal být izraelské letištní ochrance podezřelý až třetí den. Co vše se do té doby mohlo stát, kdyby nešlo o novináře, ale skutečného útočníka nechce nikdo ani pomyslet.

Témata: letadla

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky