Jde o systematický útok na Česko. To není hra, ale válka, zlobí se analytik

Prezident Miloš Zeman v pátek při návštěvě Vysočiny nechal slyšet, že by byl pro to, aby bylo uspořádáno referendum o vystoupení z Evropské unie i z NATO. Za to sklidil negativní ohlasy jak od vlády, tak třeba od opoziční TOP 09. A s nápadem nesouhlasí ani Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Miloš Zeman
reklama

„Nesouhlasím s těmi, kdo jsou pro vystoupení z Evropské unie. Ale udělám všechno pro to, aby bylo referendum a aby se v něm mohli vyjádřit. A totéž k vystoupení z NATO," řekl Zeman.

Za jeho slova se do něj pustil Janda na svém facebookovém profilu. „Přestaňme se už tvářit, že u Miloše Zemana je hlavním problémem, že se chová jako buran, nebo že s ním nesouhlasíme. Začněme si dávat jedna a jedna dohromady. Přesně kopíruje pozice Kremlu," varuje.

Připomíná, že Zeman jako jediný prezident státu NATO dodnes popírá ruskou organizovanou vojenskou přítomnost na Ukrajině. „Jeho kancelář je hrozbou pro ČR. Dva jeho nejvyšší pobočníci nedostali nebo ztratili bezpečnostní prověrku. Lísá se k diktátorskému režimu, který má na svědomí téměř 10 000 mrtvých na Ukrajině a otevřeně vyhrožuje našim spojencům. Bezdůvodně útočí na naše nejbližší spojence. Na ty, kteří jsou podle našich strategických dokumentů garanty naší bezpečnosti," píše Janda.

Hlava státu podle něj také ignoruje posudky české kontrarozvědky týkající se toho, kdo je bezpečnostní hrozbou pro stát. „Legitimizuje konspirační teorie. Jak jinak, než zaměřené proti našim spojencům. Jako hlavní médium si vybral projekt, který podle Masarykovy univerzity užívá manipulace častěji než Sputnik. Nejvíc se kamarádí s bolševiky a extrémní pravicí. 'Udělá cokoliv', aby bylo referendum o vystoupení z EU a z NATO (!!!)," přidává do výčtu problémů i jeho nejnovější slova.

„Nejde jen o sérii náhodných podivností. Jde o koordinovaný systematický útok na ukotvení naší země v západních bezpečnostních institucích. Tenhle zástupce zájmů Ruské federace nesmí dalších pět let měnit naší geopolitickou orientaci a naši bezpečnost. Musíme mu v tom všemi legálními prostředky zabránit. A nazývat věci pravými jmény: Miloš Zeman otevřeně hájí zájmy Moskvy a útočí na nejdůležitější strategické bezpečnostní zájmy České republiky. Tohle není žádná hra. To je a bude válka. Čím dřív si to uvědomíme, tím větší šanci máme ji vyhrát," dodává zostra Janda.

Témata: Zeman, Miloš | NATO | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky