Spoléhal na autopilota a zemřel. První smrt v autě bez řidiče

Americké úřady začaly vyšetřovat vůbec první smrtelnou havárii, při které zemřel člověk v samořízeném vozu společnosti Tesla Motors. Systém automobilu Model S nerozpoznal kamion na křižovatce.

Tesla model S
reklama

K autonehodě došlo dne 7. května 2016 na rychlostní cestě v centrální Floridě, kde nákladní vůz projížděl přes křižovatku. Autopilot vyhodnotil špatně situaci, protože protisvětlo bylo příliš silné a protijedoucí vozidlo považoval za dopravní značení. Řidič kamionu zahnul na křižovatce doleva, na což autopilot nezareagoval. Experti dopravního úřadu nyní zkoumají, jestli není v automobilu systémová chyba, kvůli níž by jej bylo nutné stáhnout z provozu.

V souvislosti s tragédií Tesla vydala i oficiální prohlášení, ve které vzniklé situace hluboce lituje. Zároveň společnost zdůraznila, že autopilot má za sebou už 209 milionů km a toto je první smrtelné zranění. Běžně přitom ve světě dochází k jednomu úmrtí na každých 96,5 milionů km.

Tesla také v uvedla, že autopilot je pouze asistentem, který vyžaduje, aby řidič měl ruce na volantu, jinak je audiovizuálně varován a vůz začne samovolně zpomalovat, dokud opětovně neprokáže, že je ve střehu. Společnost dodala, že trvá několik sekund, než lidský mozek zaktivuje veškeré procesy, které jsou k řízení automobilu potřeba.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky