Panama Papers: Zavřete je, až zčernají, rozjela se politička

Velký poprask vyvolali novináři, kteří po měsících práce zveřejnili kauzu Panama Papers. Ukázalo, že firmy, politici i další mocní lidé ukrývali své jmění za pomoci panamské poradenské společnosti Mossack Fonseca. Mezi nimi jsou asi tři stovky Čechů, pro které panamští právníci založili na 800 firem. Podle místopředsedkyně ODS Alexandry Udženiji je už dávno známo, že z velkých firem v ČR mizí desítky miliard, přesto se ale vláda zaměňuje jen na živnostníky.

Kauza Panama Papers, ilustrační fotografie
reklama

„Panama Papers hýbou celým světem. Hurá! Je odhalena Amerika, tedy pardon, Amerika ne, jsou odhaleny daňové ráje...Bingo! Přitom všichni vědí, že největší peníze, desítky miliard ročně, nám z ČR mizí z velkých firem, které neplatí v ČR korporátní daň, ale hledají všemožné cesty jak tzv. daňově optimalizovat a to hlavně v daňových rájích," uvedla ke kauze na sociálních sítích Udženija.

Podle ní to ale není žádné novinka. „To nám chce snad předseda finanční správy pan Janeček nebo ministr vnitra Chovanec říct, že nevěděli, že existují daňové ráje? Všichni nyní sbírají populistické body a dělají akorát z lidí blbce. Hlavně, že všichni tito chytráci zavádí všem živnostníkům a podnikatelům povinné registrační pokladny (EET), kontrolní hlášení a další desítky kontrolních nástrojů, které jsou nám ve svém celkovém součtu nanic, akorát nás všechny svazují svěrací kazajkou. Aby prý vybrali několik miliard navíc," zlobí se politička.

Daňovou optimalizaci v daňových rájích v řádu desítek a stovek miliard podle místopředsedkyně ODS dělají velké firmy všude po světě. „Svatá pravda je, že to většinou není nelegální, ale je to často naprosto neetické. A vrchol neetičnosti je, když se někteří z našich miliardářů, kteří 'daňově optimalizují', tváří jako ty největší bojovníci za transparentnost, ctnost a morálku. A že jich mezi námi pár je..." rýpla si Udženija.

Jména zapojená do kauzy jsou zveřejňována postupně. „Ještě dlouho budeme sledovat vybublávající seznam politiků, kteří si tam zřejmě ulívali nelegálně získané, lidově řečeno ukradené peníze. V České republice se to teprve rozjíždí, takže se ještě uvidí, zda je to tady s námi tak špatné jako v jiných zemích, a to i západních. Některé země jakoby zázrakem v seznamu chybí. Otázka tedy je, jaký bude ten výběr a na koho poukáže," píše občanská demokratka.

„Ale říkám rovnou: padni komu padni! To, že se někdo objeví na tom seznamu, ještě neznamená, že byl náchylný k trestné činnosti, něco spáchal a podobně. Věřte nebo ne, asi jsem úplně naivní, ale v životě by mě by mne nenapadalo, že by nějakého vysoce postaveného politika z nějaké vyspělé země mohlo napadnout si nechat zřídit offshore firmu. Získali snad pocit naprosté nedotknutelnosti?" nechápe Udženija.

„Vím, že se teď ozvou všemožní chytráci a začnou zpívat obehranou písničku, že zrovna my z ODS bychom měli mlčet a začnou dělat výčet toho, co jsme udělali a neudělali. Neustále dokola a dokola, u každého tématu to samé. Říkám jasně, pokud se objeví na seznamu jakýkoli český politik z jakékoli strany a bude prokázané, že tzv. 'odklonil' nelegální peníze, tak má být zavřen až zčerná! Jen doufám, že výběr nebude selektivní," dodává ostře místopředsedkyně ODS.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky