Tajné účty v Panamě: Premiér kvůli skandálu utekl z rozhovoru

Kvůli skandálu s využíváním daňových rájů hrozí islandskému premiérovi odvolání. Mnoho zemí už kvůli kauze Panama Papers zahájilo vyšetřování. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by ale do skandálu neměl být zapleten žádný člen české vlády. V tajných dokumentech, které unikly z panamské právní kanceláře Mossack Fonseca, jsou jména téměř tří stovek Čechů.

Kauza Panama Papers, ilustrační fotografie
reklama

"Panama Papers znovu naléhavě připomínají, jaký je kolotoč kolem offshorových firem a daňových rájů výsměch všem lidem, kteří poctivě pracují a platí daně," napsal premiér Bohuslav Sobotka na Twitter. Zároveň řekl, že pokud se zjistí, že se kauza Panama Papers týká některého ze členů české vlády, bude nutné reagovat. Případy by se podle něj ale měla zabývat česká daňová správa a také policie. Policejního prezidenta už o to požádal ministr vnitra.

Pevnou půdu pod nohama mezitím ztrácí islandský premiér. Je podezřelý z toho, že si prostřednictvím své manželky ukryl miliony dolarů. Když se ho na kauzu začali vyptávat v televizním rozhovoru, raději utekl. Krátce na to si uvědomil, že nezvolil nejlepší taktiku.

"Začali mluvit o daňových rájích, Potom jsem měl pocit, že si myslí, že jsem do toho namočený. Společnost mojí ženy nikdy nebyla v daňových rájích, vždycky odváděla daně na Islandu. Pochopitelně mě to zaskočilo," snažil se později vysvětlit své podivné chování v televizním rozhovoru premiér Sigmundur David Gunnlaugsson.

Podívejte se, jak islandský premiér utíkal z rozhovoru: 


Zdroj: YouTube

Svými argumenty islanďany ale nepřesvědčil. Opozice už chystá hlasování o nedůvěře a v zemi se strhly protesty. V milionech tajných dokumentů, které pronikly na veřejnost, figuruje 12 bývalých prezidentů a nejméně 60 dalších současných představitelů různých států. Austrálie, Nizozemsko, Rakousko nebo Francie už zahájily vyšetřování.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky