Revoluce v umělém oplodnění: Stát ho chce povolit i ženám bez muže

Nezadané ženy by mohly už brzy mít šanci pořídit si dítě, aniž by k tomu potřebovaly partnera. Ministryně Michaela Marksová plánuje povolit těmto ženám umělé oplodnění. Doposud mohli lékaři pomáhat s početím jen párům. Touží po dítěti, ale nemají partnera, se kterým by si ho mohly pořídit. Takové ženy měly doteď smůlu nebo musely obcházet zákon. Nezadané ženy totiž nemají v Česku na asistovanou reprodukci nárok. To chce ale už brzy změnit ministryně práce a sociálních věcí. Píše o tom web ihned.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle ní se nezadané ženy do umělého oplodnění nehrnou, pokud si nejsou jisté, že to zvládnou, především z hlediska finančního. Povolit asistovanou reprodukci ženám bez partnera je přitom i v zahraničí spíše ojedinělá praxe. Legální je například v Belgii, Británii, Dánsku či Španělsku, píše web ihned.cz. 

I to je jeden z důvodů, proč by Marksová byla pro změnu zákona. Slibuje si od toho příliv zahraničních pacientek. Kromě toho by novinka pomohla třeba i lesbickým párům. Marsková by ji chtěla prosadit do konce tohoto volebního období.

Není to ale tak, že by dodnes žádné nezadané ženě v Česku nedopomohli k dítěti lékaři, musely ale obejít zákon. Domluvila se například s kamarádem, aby před lékaři vystupovali jako pár a aby jí podepsal souhlas s umělým oplodněním. U porodu pak jednoduše uvedla, že je otec neznámý.

Lidí, pro které je umělé oplodnění jedinou nadějí, stále přibývá. Podle statistik se každé pětadvacáté dítě narodí ze zkumavky. Ministerstvo zdravotnictví podle webu ihned.cz plánuje zvýšit počet pokusů, na které by pacientkám přispívala pojišťovna, ze čtyř na šest. Zvýšil by se také věk žen, které by měly na příspěvek nárok, z 39 na 43 let. Umělé oplodnění stojí v průměru 50 tisíc, pojišťovna hradí dvě třetiny.

Témata: rodina | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky