Hradní stráž marně shání nové členy. Většina neprojde testy

Hlídají prezidenta i Pražský hrad a zámek v Lánech. Dostat se k Hradní stráži je zkrátka prestižní záležitost. Přesto se jednotka už delší dobu potýká s personálními problémy.

Pražský hrad
reklama

K Hradní stráži totiž nemůže nastoupit jen tak někdo - měl by být vysoký, štíhlý, bez vousů a se zrakem jako ostříž. Hlavně ovšem ve vynikající fyzické a psychické kondici.

A to je evidentně problém. Jak upozorňují páteční Lidové noviny, náročným sítem přijímacích testů neprojde ani každý pátý uchazeč a Hradní stráži tak zoufale chybí čerstvé posily.

"Za celý loňský rok se k službě v Hradní stráži hlásilo 286 lidí. Výběrovými kriterii ovšem prošlo jen 42, tedy necelých 15 procent všech zájemců," potvrzuje náročnost testů mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Armáda se proto usilovně snaží přilákat víc vhodných adeptů a místa v Hradní stráži už inzeruje dokonce na internetových portálech nabízejících práci.

A je o co stát - měsíční plat je nadprůměrných 36 tisíc a k tomu každý úspěšný uchazeč dostane ještě jednorázovou náborovou prémii.

Témata: Pražský hrad

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky