Češi by se měli bát, říká komentátor. Týká se to důchodců i Zemana

Soudný člověk se musí obávat některých výroků prezidenta Miloše Zemana. Tvrdí to komentátor Martin Schulz, který se zpětně vrátil k vánočnímu poselství hlavy státu.

Miloš Zeman
reklama

Podle komentátora Českého rozhlasu by se poselství dalo brát jako obdoba "Zprávy o stavu unie", skrze kterou američtí prezidenti skládají účty americkému lidu, nebo jako varianta tiskových konferencí ruského prezidenta Vladimira Putina. Ani jedno z toho ale prý projev prezidenta Zemana nebyl, nebylo to zřejmě ale ani "vánoční poselství". 

Jedním z úspěchů je podle Zemana zjištění statistiků, že průměrná mzda vzrostla o tisíc korun. "Důchodci sice nepocítí tento růst životní úrovně, neboť v příštím roce dostanou – jak pravil prezident – „ubohou valorizaci 40 korun měsíčně", ale hned v roce 2017 by měli dostat přidáno více, pokud se toho dožijí, až 300 korun. Zde je vhodné připomenout, co prezident Zeman nezmínil, že totiž těsně před koncem roku byl schválen jednorázový příspěvek důchodcům, kteří obdrží zkraje roku 2016 najednou 1200 korun, takže vláda bude moct operovat s tím, že valorizace je sice nízká, ale přece jen nečiní jen 40, nýbrž celých 140 korun," podotkl komentátor.

Komentátor také poukázal na narážku na někdejší výrok prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, který napadl situaci, v níž se v zemi začala projevovat spolupráce byznysu a politiky. To podle něj bylo zbytečné. "A s tím úsměvem. Inu, pro příznivce prezidenta Zemana to mohl být okamžik sdíleného štěstí, kdy se hlava státu usmála na svět jako nějaký laskavý, středoevropský, postkomunistický Budha. Prezidentovým kritikům za to mohla tato grimasa připomínat okamžiky, kdy rozveselený Miloš Zeman předváděl vyděšené novinářce pověstný „útok krvelačného aligátora"," podotkl.

Další část prezidentova vystoupení byla podle komentátora z říše science fiction. "Je prý někdy kritizován za to, že nemluví ve svých poselstvích o nějaké vizi ČR. A tak - i když kritika je bezpředmětná, neboť je autorem několika knih a řady projevů na toto téma, rád ve stručnosti svou vizi nastínil. Ano, je dobrá, určitě se mnoha spoluobčanům zalíbila, a je v našich podmínkách, v našich tradicích, a s přihlédnutím ke stavu jak demokracie, tak i řady politických mechanismů, prakticky zcela neproveditelná," uvedl Schulz.

Zeman také prohlásil, že většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži bez rodin a pozastavil se nad tím, proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu. Dodal, že si nedovede představit, že v době, kdy z tehdejšího protektorátu prchali mladí mužové do Velké Británie proto, aby tam pobírali sociální dávky. "Zde je třeba se na chvíli zastavit. Při vší úctě zde hlava státu použila – přinejlepším – zkomolená fakta. Podle statistik „Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky" se v roce 2015 do Evropy dostalo 991 424 osoby, a to 25 procent dětí, 17 procent žen (dohromady 42 procent) a 58 procent mužů, přičemž mezi muži nejsou jen oni „zdraví, mladí a silní". Nelze tedy zjednodušeně tvrdit, že jde o nějakou invazi mladých mužů, situace uprchlíků z válečných zón je nekonečně složitější," upozornil komentátor.

Povzdech nad tím, proč tito muži nebojují proti Islámskému státu, podle komentátora také ztrácí logiku. "Většina těchto mladých mužů prchá nikoli před Islámským státem, jak se Miloš Zeman snaží mylně naznačit, nýbrž před syrským prezidentem Bašárem Asadem a jeho režimem. Další uprchlíci pocházejí z Afghánistánu, z Iráku, z Eritrey, z Pakistánu a z Nigérie, ze Somálska, ze Sudánu," uvedl.

Schulz také upozornil na výrok prezidenta v samotném závěru jeho poselství, což je prý něco, "čeho se soudný člověk musí opravdu obávat." Zeman uvedl: "Tahle země je naše. A tahle země není a ani nemůže být pro všechny." "Takový výrok může v jakémsi zrychleném duševním řízení potěšit každého tzv. pravého vlastence, který nemá ponětí o historii této země a o špatných zkušenostech s tím, co se stane, když se začne posuzovat vhodnost či nevhodnost jednotlivých lidí k pobytu v ní," dodal komentátor.

V souvislosti s uprchlíky komentátor poukázal na osobu s nejméně dvěma státními občanstvími, kterého naše vlast přijala jako významného podnikatele. "Andrej Babiš je původem ze Slovenska a nyní vykonává funkce místopředsedy vlády a ministra financí. Rok 2015 pro něj byl, dá se jistě konstatovat, úspěšný. A to přinejmenším v té části, která se týká jeho byznysu," podotkl komentátor.

Další z hlavních postav je i předseda vlády Bohuslav Sobotka. "Pro něj byl rok 2015 natolik úspěšný, že dokonce dostal pochvalu před nastoupeným národem v onom vánočním proslovu hlavy státu. Ocenění vlády za její hospodářskou politiku, což může premiér Sobotka brát skutečně osobně, je o to cennější, když si vzpomeneme, jak těsně po volbách došlo k pokusu o takový malý palácový převrat. Jedním z tehdejších spiklenců byl dnešní ministr vnitra Milan Chovanec," upozornil komentátor na webu Českého rozhlasu.

"Premiér Sobotka se v průběhu celého roku snažil, seč mohl, aby ponapravoval všemožná politická i diplomatická „faux-pas", přešlapy, přehmaty, jichž se zadařilo hlavě státu opět rozesít jak v domácích, tak i v zahraničních kruzích. Dlužno dodat, že například právě v oblasti již zmiňované problematiky masivního příchodu uprchlíků do Evropy, drží premiér Sobotka s přehledem nejlepší „figuru", co se neustálených vazeb na EU týče. Musel v průběhu roku mnohokrát a vynalézavě balancovat na hraně diplomatického zatracení ze strany států vstřícnějších k potřebným migrantům. Dlužno říct, že se mu to zatím dařilo a ČR do EU zatím stále patří. Zatím," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky