Podzim a zima za volantem: Jak lépe vidět a být viděn?

Abyste nejen dobře viděli, ale aby vás viděli i ostatní, nestojí moc peněz, přitom výhled z vozu a funkční světla značně přispívají k bezpečností a pohodlí.

Ilustrační fotografie
reklama

Brzký soumrak a ranní mlhy kladou na řidiče zvýšené nároky, takže funkční světla patří k naprosto zásadním věcem. Jenže dobrý výhled z vozu a přehled o situaci na silnici lze zlepšit i jinak. Přitom to nemusí stát moc peněz a přínos pro vaši bezpečnost je veliký.

Vyměňte stěrače

Plno motoristů zapomíná na pravidelnou výměnu stíracích lišt, jejich životnost je přitom u celoročně provozovaného auta maximálně jeden rok. Opotřebované lišty špatně odstraňují nejen vodu, ale i nečistoty a nechávají na okně nepříjemné šmouhy. Ty lámou a rozptylují světlo, takže je řidič nejen více oslňován, ale především se velmi rychle unaví a snižuje se jeho pozornost.

"Výměnu stíracích lišt zvládne každý motorista během několika minut svépomocí,“ říká Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Není potřeba vozit auto do servisu, jedná se o naprosto triviální úkon. Navíc cena nových lišt je v řádu stokorun, nejedná se o drahou investici.

Očistěte okno i zevnitř

Zejména při jízdě proti slunci je nepříjemné zamaštěné čelní sklo zevnitř. Používejte čistící prostředek na okna a zejména nyní, když se teploty pohybují kolem nuly, použijte takový, který zamezuje například mlžení skel.

Čistěte ale i boční okna a také zrcátka, která se v zimě přeci jen více špiní. Pokud máte auto ráno omrzlé nebo pokryté sněhem, očistěte pořádně všechna okna a světla. Nenechávejte si jen malý průzor, protože tím z auta nic nemůžete vidět.

Seřiďte a zkontrolujte světla

"Seřízení světel nechte na odborníkovi, který je vybaven potřebným měřidlem,“ doporučuje Svoboda. Je to rychlý zákrok a nikterak drahý. Neseřízená světla nejen oslňují ostatní účastníky provozu, ale zhoršují především dohlednost a viditelnost ve zhoršeném počasí.

Pamatujte také na to, že když nemá váš vůz automatické seřizování sklonu světel, používejte ruční seřízení jejich výšky, když jezdíte například s přívěsným vozíkem nebo plně naloženi. S těžkým kufrem se přizvedne předek vozu a světla pak svítí výš než obvykle. Oslňujete pak ostatní řidiče.

Nesviťte mlhovkami, když nemusíte

Velkým nešvarem je nadužívání mlhových světel. Ta slouží skutečně jen k lepší viditelnosti v mlze nebo silném dešti a sněžení. Při dobré viditelnosti mlhovky ostatní řidiče oslňují a zejména zadní mlhová světla často řidiče matou, neboť si je mohou plést se světly brzdovými.

Prověřte ale také, zda máte náhradní žárovky a zda všechna světla svítí, platí to zejména o potkávacích a parkovacích žárovkách a blinkrech. "Policie při kontrolách vyžaduje i osvětlení zadní poznávací značky,“ varuje Tomáš Svoboda z Auto ESA. Pokud jezdíte s vozíkem, prověřte osvětlení i u něj.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky