Prohnilost, krádeže, podvody. Chybí nám někdo poctivý, rozjel se Jan Kraus

Bavič a moderátor Jan Kraus se tentokrát zamyslel nad činností kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů a Bezpečnostní informační služby. Obě organizace se potýkají s problémy, přesto Kraus vidí světélko na konci tunelu – země se podle něj čistí od těch nepoctivých.

Jan Kraus
reklama

„Zaznamenal jsem, že ředitel nebo generál, nebo co to je, Generální inspekce bezpečnostních sborů odstoupil, což přivítali zejména politici, protože on byl neodvolatelnej. Oni si ho tak pojistili, aby na něj nikdo nemohl mít vliv, že se nedal odvolat. On teda odstoupil sám, takže se jim ulevilo. To byl ředitel té instituce, kterou založil známý, poctivý Ivan Langer a vlastně jmenoval tohoto šéfa, takže se o něm mluvilo, že je to jeho člověk. No, to je jasný, že je to jeho člověk, když ho jmenoval, koho jinýho by to byl člověk," vysvětloval na začátku své pravidelné show Jan Kraus.

Zamýšlel se také nad tím, co by vlastně GIBS měla dělat a jak to funguje v praxi. „Měla dohlížet na policajty. A tahle aféra v Olomouci, kdy se ukázalo, nebo se objevilo podezření, že tam policajti dělají trestnou činnost, odhalila, že ta inspekce těch policajtů nefungovala, protože na ty policisty nedohlížela, ale spíš dělala věci, který se hodily té inspekci, bůhví jaký. Ale teď se vede diskuze, kdo bude jmenovanej a jaká by měla být pozice toho generálního inspektora. Protože když ho jmenuje ministr vnitra nebo někdo, tak se nabízí podezření, že ho ten politik zas může odvolat, čili on ho musí poslouchat. Když to nemůže udělat, tak je to jako teď, že je neodvolatelnej. No prostě v týhle zemi nejsou lidi, jejichž jméno je garancí, že ten člověk je poctivej a že je jedno, kdo ho může a nemůže odvolat. Že je garantem poctivosti," domnívá se známý bavič.

GIBS podle něj ale není jediná organizace, která má problémy. „Ostatně podívejte se na Bezpečnostní informační službu, to je důležitá instituce v zemi. Ta obvinila dohromady myslím sedm lidí z podvodů s benzínem. Těch svejch lidí. A ty podvody s benzínem jsou, jako že čerpali nedovoleně pohonné hmoty. Ale vypadá to, že to byly spíš tresty na ty jejich příslušníky, když je chtěli vyhodit, z té služby. Protože čtyři z nich už soudy osvobodily. A mám takový podezření, že když čerpáme benzín v sobotu nebo v neděli, že to není do služebního auta. To se ukázalo jako nepotvrzený. Škoda, o kterou šlo, byla asi 30 nebo 40 tisíc, takovýhle rány. Sedm lidí kradlo benzín, takže nabízí se jedna možnost – buď má naše Bezpečnostní informační služba dar angažovat zloděje benzínu jednoho za druhým, anebo je něco prohnilýho i tam. Čili, po tom, co jsme měli pocit, že politici jsou nedotknutelní, už se to zlepšilo, teď došlo i na policii. To většinou vznikne policejní válka, to máme myslím teďka. Ale jsou tu první vlaštovky. Země se čistí, je to dobrý," dodal na závěr Kraus.

Témata: Kraus, Jan

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky