Obří zátah ÚOOZ. Zatýkají politiky i policisty

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (dále jen ÚOOZ) zahájil dnes brzy ráno rozsáhlou akci s krycím názvem VIDKUN. Má být zaměřena na bývalé politické špičky i vysoké policejní důstojníky.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle informací TV Nova se zásah týká byznysu se solárními elekrárnami. Zákrok má mimo jiné souviset s prodejem fotovoltaické elektrárny v jihočeském Ševětíně. V byznysu kolem této elektrárny figuroval i bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

ÚOOZ zde podle časopisu Respekt prověřoval částku 100 milionů korun, která dorazila jednomu z hlavních garantů stavby - firmě IES Recycling z Olomouce. Detektivové tyto peníze na účtech firmy zmrazili kvůli podezření, že je vyplatil ČEZ za tzv. vícepráce na stavbě, které se však údajně ve skutečnosti nestaly. Vyšetřovatelé prověřují i další toky peněz. Desítky milionů korun měly podle dalšího garanta stavby - firmy Mapro - odcházet do advokátní kanceláře, ve které od roku 2010 působí bývalý špičkový politik ODS Ivan Langer.

"Případem podezření z trestné činnosti zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení se detektivové ÚOOZ zabývají řadu měsíců. Jednotlivé úkony trestního řízení probíhají od rána v Olomouckém kraji a v Praze," sdělil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Bližší informace odmítl sdělit do doby skončení zásahu.

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky