Kam na koupaliště? Na těchto místech je zdraví škodlivá voda

Horké počasí vyžene o víkendu miliony Čechů k vodním nádržím, rybníkům a na všechny další typy koupališť. Jenže pozor! Ne všude je voda vhodná ke koupání. Na některých místech může být dokonce zdraví škodlivá.

Ilustrační fotografie
reklama

V České republice jsou stovky a možná i tisíce rybníků a dalších vodních ploch, ve kterých se lidé rádi koupají. O nadcházejícím horkém víkendu se dá očekávat, že přehy těchto koupališť budou doslova obsypané lidmi.

Jenže na některá koupaliště by měl být vstup striktně zakázán. Důvod? Nevyhovující kvalita vody. Na webu geoportal.ksrzis.cz sledují kvalitu vody na českých koupalištích dlouhodobě.

MAPU KVALITY VODY NA KOUPALIŠTÍCH V ČESKU NAJDETE ZDE.

Na většině míst je voda vhodná ke koupání, ale najdou se i koupaliště, kde už koupání doporučené není. Na mapě je u každého koupaliště smajlík, který ukazuje, jestli je tam nezávadná voda.

Modrý smajlík - nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Zelený smajlík - nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.

Oranžový smajlík - mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby trpící alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Červený smajlík (zamračený) - neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Černý smajlík (zamračný) - voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.

 

Témata: koupání | Koupaliště

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky