Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad zveřejnil plat kancléře Mynáře. Protočí se vám oči

Vratislav Mynář
Vratislav Mynář
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Pražský hrad zveřejnil, kolik si vedoucí pracovníci z okolí Miloše Zemana vydělali v roce 2014. A pokud musíte každý měsíc vyjít třeba s 15 tisíci, tak raději ani nečtěte dál.

Z tabulky, kterou prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček vyvěsil na webové stránky Hradu, vyplývá bohužel jen velmi málo. Hrad totiž výši platů anonymizoval, aby neporušil zákon o ochraně osobních údajů.

I tak se dá z tabulky vyčíst, že prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který dodnes nemá nutnou bezpečnostní prověrku a nedávno za podivných okolností koupil vilu na dobré adrese, má zatraceně dobrý důvod, proč se svého místa drží zuby nehty.

Platy vedoucích pracovníků Pražského hradu za rok 2014 ZDE.

Loni byl totiž Mynářův průměrný měsíční příjem i s odměnami 120 tisíc korun měsícně. A jde o čistý příjem, ne o hrubou mzdu. A tak není divu, že Mynář odmítá odstoupit a doufá, že všichni zapomenou na to, že nemá bezpečnostní prověrku, takže ani nesmí na spoustu prezidentových jednání.

Ze zveřejněné tabulky ovšem není jasné, kolik berou ředitelé jednotlivých odborů. Mezi ty patří například Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, šéf protokolu Jindřich Forejt nebo vedoucí zahraničního odboru Hynek Kmoníček.

Ředitelé odborů se totiž v tabulce skrývají pod nicneříkajícími čísly jedna až jedenáct. I tak je ovšem zřejmé, že si nejsou všichni rovni. Jejich průměrné platy se totiž loni pohybovaly od 50 až po 80 tisíc čistého měsíčně.

V minulosti přitom Hrad opakovaně odmítal platy a odměny zveřejňovat i přesto, že podle Nejvyššího správního soudu mají státní instituce povinnost platy zveřejnit, když o to někdo požádá v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím.

Témata:  Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy