Transparency International podala trestní oznámení na hradního kancléře Mynáře

Nevládní organizace Transparency International (TI) podala trestní oznámení na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře kvůli údajnému podvodu s dotacemi za 32 milionů korun na stavbu penzionu. TI to uvedla dnes v tiskové zprávě. Podle pořadu České televize Reportéři ČT získal Mynář na svůj penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku dotace od ministerstva školství a Evropské unie. Příjemci peněz byly spolek, který Mynář založil, a firma vlastněná kancléřem. Podle TI Mynářův spolek i jeho firma porušily podmínky pro získání dotací. Mynář se ČT k porušení podmínek nevyjádřil.

Vratislav Mynář
reklama

"V TI jsme přesvědčeni, že se kancléř dopustil trestných činů dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Vzhledem k výši způsobené škody jde o zvlášť závažné zločiny s dlouhou promlčecí dobou," sdělil k trestnímu oznámení právník TI Jan Dupák.

Nejprve získalo podle TI v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství dotace 26 milionů korun občanské sdružení Chřibák, které v roce 2006 založilo několik lidí z Osvětiman v čele s Mynářem. Peníze měly být použity na výstavbu sportovní ubytovny na Mynářově pozemku. Ubytovna ale nebyla dokončena a její hrubou stavbu pak spolek Chřibák pronajal firmě Clever Management vlastněné Mynářem. Podmínky dotace přitom ale podle TI zakazovaly jakýkoli převod nemovitosti a jako podmínka splnění dotovaného projektu měla být doložena kolaudace ubytovny.

Mynářova firma Clever Management poté získala ještě dotaci šest milionů korun z evropských peněz z Regionálního operačního programu Střední Morava (ROP). Za tyto peníze byla hrubá stavba ubytovny přestavěna na wellness penzion. Při žádosti o peníze z ROP měli žadatelé podle TI uvést, zda na dotčený projekt byly použity i jiné dotace z veřejných zdrojů. "Ale firma Clever Management nás o tomto neinformovala," řekla ČT vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Koplíková.

Mynář také podle ČT v Osvětimanech vybudoval rybník, aniž by k tomu měl potřebná povolení. Kancléř prezidenta z rybníka navíc částečně zasněžuje vlastní sjezdovku, a ani na to podle ČT nemá povolení. Kancléř tvrdí, že má souhlas na čerpání vody od správce toku, ale přiznal, že na vybudování rybníka povolení neměl a nemá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky