Pozor na levné žárovky z Číny. Svítí málo nebo až moc

Ústřední automotoklub varuje řidiče před čínskými žárovkami do světel aut. Podle praktické zkoušky, kterou provedli, levné žárovky z Asie buď svítí nedostatečně, nebo naopak oslňují protijedoucí řidiče. A právě špatné osvětlení je podle dopravní policie nejčastější technickou závadou na autech.

Ilustrační fotografie
reklama

Žárovka. Právě ta se u světla auta nejrychleji opotřebuje. Jak ale potom vybrat tu správnou? Ústřední automotoklub vyzkoušel typ žárovek H4 - který se používá u bezmála poloviny aut v Česku. "Přišli jsme na to, že ty žárovky některé absolutně neodpovídají vlastně situaci na provozu pozemních komunikací," uvedl Petr Vomáčka z ÚAMK.

Žárovky, které by měly mít dlouhou životnost v praktické zkoušce ÚAMK dosvítily do dálky okolo 75 metrů, prémiové ještě dál, ale ne tak, aby oslňovaly řidiče. Naopak takhle by vaše auto svítit rozhodně nemělo. "Některé levnější typy z Číny ani nedosvítí, jak by měly, což je kolem 75 až 100 metrů," tvrdí Vomáčka.

Jiné zase svítí tak, že místo potkávacích světel to vypadá, jako by řidič měl zapnutá světla dálková. Řidič pak může i ztratit kontrolu nad vozidlem a nabourat, srazit cyklistu, nebo chodce.

"Závady v osvětlení vozidel jsou jednou z nejčastějších technických závad vozidel, se kterými se během své činnosti na silnicích setkáváme," řekl policista Jozef Bocan.

Kromě pokuty vám může policie za špatně osvícené auto také zakázat další jízdu a poslat vás na technickou kontrolu. Jak tedy poznat kvalitní žárovku do auta? Důležitá je homologace - tedy aby na žárovce bylo označení E.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky