Strany chtějí hloupé politiky, ať si platy zvýší, udeřil Klausův exporadce

Ožehavou otázkou mezi českými politiky je téma zvýšení jejich platu. Původní plán, který počítal s navýšením o o 14 procent, se ČSSD nelíbí, a nyní se hledá alternativa. Exporadce Václava Klause a místopředseda Strany svobodných občanů Jiří Payne ale proti zvýšení platů politiků nic nemá, pokud splní jednu podmínku.

Ilustrační fotografie
reklama

Češi si podle Payna užívají past, kterou nachystala vláda ODS v době, kdy si zákonodárci naposledy snižovali platy. "Tehdy rozhodli, že v době, kdy krize jistojistě pomine, a až bude zase bezstarostná prosperita, zvednou se platy automaticky," připomíná Payne.

Někteří politikové a strany ale podmiňují změnu platů tím, že budou vázány na účast každého konkrétního zákonodárce na jednání. Ojedinělé případy, kdy nějaký zákonodárce má stoprocentní účast na hlasování, existují, ale o jaký typ politika se potom jedná?

"Když se podíváme, jaký typ politika to je, zjistíme, že to jsou ti nejhloupější, kteří nedovedou rozlišit důležité od nedůležitého. Zjistíme, že to jsou ti, kteří nemají žádné vlastní nápady a na ničem nepracují (zákonodárci s invencí totiž nemají čas sedět ve sněmovně, přicházejí jen na důležitá hlasování)," popisuje exporadce.

Dodává, že zákonodárci s dokonalou účastí na hlasování nikdy nehlasují odlišně od většinového stanoviska svého klubu. To si podle něj dovolí jen ti schopnější, kteří mají materiál prostudovaný a přicházejí hlasovat, protože vědí, že voliči si přejí něco úplně jiného, než co prosazuje jejich strana.

"Je samozřejmě pochopitelné, že politické strany si přejí co nejvíce těch hloupých a poslušných, protože ti nedělají problémy. S nikým se nehádají a schválí, co se jim řekne. Sice se za své hlasování před voliči občas stydí, ale poslušně plní stranické úkoly a proto budou příště znovu na volitelném místě kandidátky," prozradil na svém blogu na idnes.

Přichází proto s návrhem na jiný systém pro poslanecké platy. "Klidně ať si platy zvýší podle stávajícího zákona, ale s jednou podmínkou. Za každé závěrečné hlasování o zákonu, který se musí podruhé novelizovat ve stejném volebním období, by se snížil plat o pět procent těm, kdo pro legislativní zmetek hlasovali," navrhuje Payne.

Zákonodárci, kteří plní stranické pokyny, totiž popdle jeho názoru nejsou v zájmu voličů. Ti naopak potřebují takové zákonodárce, kteří dovedou v jejich zájmu připravit zákony, které budou platit beze změny alespoň jedno volební období.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky