Zeman pod palbou: Toto je prý vrchol děsu a hnus

Miloš Zeman na konferenci Putinova blízkého přítele kritizoval unijní sankce vůči Rusku. Vykoledoval si tím tvrdá slova od bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla.

Miloš Zeman
reklama

Miloš Zeman označil na konferenci v řeckém Rhodu ukrajinskou krizi, kdy na jihovýchodě země hoří občanská válka, za chřipku. Sankce pak označil za překážku dialogu civilizací. Zároveň český prezident mnohé nepříjemně překvapil, když se žertem vyjádřil o amerických novinářích, které podřezali teroristé z Islámského státu.

"Na televizních obrazovkách vidíme všichni popravy novinářů. Mimochodem já, jako všichni politici, novináře, hlavně politické komentátory nenávidím, ale přesto se mi takový přístup k novinářům zdá nepřijatelný," řekl podle MF Dnes.

Výroky prezidenta republiky nenechaly chladným bývalého rektora UK Václava Hampla. Ten se s prezidentem dostal do křížku již během krize se jmenováním nových profesorů.

"Vrchol děsu. Jednak že na takovouhle akci vůbec jede jako hlava státu (že za veřejné peníze už je skoro podružné). Že jim takhle strašně leze do pozadí - má to něco společného s hájením našeho státního zájmu? Co na to ministr zahraničí? Nějaké tažení za jeden provaz se spojenci? A ty výkyvy - jednu chvíli to vypadalo, jako (celkem) rozumné výroky na toto téma, a pak tohle! A brutálně nechutné vtipkování na adresu zavražděných novinářů jako třešnička na dortu. Hnus!" napsal na Facebooku.

Narážel tak mimo jiné na fakt, že akci pořádal blízký přítel Vladimíra Putina. Server idnes.cz upozorňuje, že pořadatel akce, šéf ruských drah Vladimir Jakunin, je jednou z osob, na kterou cílí sankce Spojených států.

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky