Vyšetřování odhalilo šokující původ mořských plodů ve známých řetězcích

Šestiměsíční zkoumání odhalilo, že i v dnešní době se stále provozuje otrocká práce. O tom, odkud se na našich talířích berou například krevety, informuje server The Guardian.

Krevety na českém trhu
reklama

Po půlročním vyšetřování konečně vyšlo najevo, jaký původ mají mořské plody, které se prodávají v supermarketech například ve Spojeném království a USA. V Asii totiž funguje trh s lidskými bytostmi.

Muži a ženy, se kterými se v Thajsku obchoduje jako s dobytkem, jsou proti své vůli drženi na rybářských lodích v těch nejhorších podmínkách. Mořské plody, které jejich práce vyprodukuje, se poté údajně prodávají ve světoznámých řetězcích jako je například Walmart, Carrefour, Costco a Tesco.

Časopis The Guardian si vyslechl hrůzné příběhy patnácti lidí, kterým se z otrokářských lodí podařilo uniknout. Tvrdí, že často museli pracovat i 20 hodin denně, byli biti, mučeni a někteří dokonce i popraveni. Někteří z nich žili na moři celé roky a při životě je držely pouze drogy, které jim otrokáři podávali.

Jak se do takové pozice může lidská bytost dostat? Přeživší tvrdí, že zaplatili zprostředkovateli, aby jim v Thajsku pomohl najít různé pracovní pozice. Místo toho však byli prodáni na otrokářské lodě a to často méně než za devět tisíc.

Vuthy, bývalý mnich z Kambodži, který byl také zotročen, říká: „Myslel jsem si, že zemřu. Drželi mě v řetězech a vůbec se o mě nestarali. Prodávali nás jako zvířata. My ale nejsme zvířata... jsme lidi."

Jiný muž se svěřil s tím, že viděl zemřít více než dvacet svých kamarádů strašlivou smrtí. Jednoho například přivázali za ruce a nohy k lodím a roztrhali ho na kusy. „Byli jsme biti, i přestože jsme pracovali tvrdě. Bylo nás tolik, že to ani nešlo spočítat."

Alan McQuade, ředitel organizace proti otrocké práci, říká: „Pokud někde uvidíte prodávat krevety z Thajska, je jisté, že jde o produkt otrocké práce." I přestože je otroctví po celém světě zakázáno, je každý rok zotročeno přibližně 21 miliónů mužů, žen i dětí.

Témata: Mořské plody

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky