Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhnou velmi silné bouřky, v Německu zabíjely a napáchaly spoušť

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Další vlna bouří v Německu způsobila v noci na dnešek záplavy ve spolkových zemích Hesensko a Dolní Sasko. Severní Porýní-Vestfálsko, přes které se bouře přehnaly v úterý, se stále vypořádává s jejich následky: dnes zůstaly zavřené desítky škol a přerušené je i páteřní železniční spojení mezi Kolínem nad Rýnem a Düsseldorfem. Meteorologové očekávají, že dnes bouře zasáhnou také střední a východní část země.

V hesenském Kasselu přívalové deště způsobily záplavy a záchranáři kvůli nim museli evakuovat jednu z nemocnic a pečovatelský ústav. Zaplaveny byly také desítky sklepů. 

V Dolním Sasku byla krátkodobě zaplavena dálnice A7, při dopravních nehodách ale nikdo o život nepřišel. Záchranáři hlásí desítky polámaných stromů, které se zřítily na domy nebo na zaparkovaná auta. 

Severní Porýní-Vestfálsko se stále vyrovnává se škodami, které tam bouře způsobily v úterý. Polámané větve přerušily dálkové železniční spojení mezi severem a jihem spolkové země.

V Düsseldorfu zůstaly dnes uzavřeny tři desítky škol a školek. Úřady to zdůvodňují obavami o bezpečnost žáků na cestě do školy, protože na mnoha místech i dnes leží polámané stromy a není vyloučeno, že se další ještě zřítí. Některé z uzavřených školních budov také poničily bouře.

Meteorologové varují Česko

I když jsou dovolené u moře spojené s teplejším počasím než je u nás, v těchto dnech to neplatí. Včerejší teploty se pohybovaly až o více než deset stupňů výš, než například na Krétě, kde bylo pouhých 23 stupňů. Nižší teploty hlásily i další řecké ostrovy a také Chorvatsko nebo Turecko.

Extremní teploty ale skončí. "Přes Německo postupuje zvolna k východu zvlněná studená fronta. Před ní k nám pokračuje příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ve středu odpoledne začne zvlněná studená fronta od severozápadu ovlivňovat počasí v Čechách," uvedli meteorologové.

Teploty spadnou ve čtvrtek až o 10 stupňů na příjemných 20 až 25 stupňů. Už ve středu k nám ale přijdou silné bouřky, na některých místech dokonce s kroupami a také silný vítr. "Ojediněle se vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h), přívalovými srážkami s úhrny kolem 60 mm a kroupami," tvrdí Český hydrometeorologický ústav.

Před velmi silnými bouřkami vydal ČHMÚ výstrahu pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královehradecký, Liberecký a Ústecký kraj a Kraj Vysočina.

Tato razantní změna začne ve středu na západě Čech přibližně kolem druhé hodiny odpoledne. Na Moravu pak zvlněná studená fronta dorazí v průběhu noci ze středy na čtvrtek.

"Ve středu odpoledne se začnou nejprve na severozápadě a západě Čech objevovat bouřky na zvlněné studené frontě. V teplém vzduchu před frontou se mohou vytvářet bouřky také v oblasti Českomoravské vrchoviny. Později odpoledne a večer se budou bouřky rozšiřovat i na ostatní území Čech. Na jih Čech dorazí pravděpodobně až později večer nebo v průběhu noci," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Deštivé počasí předpovídá i vysoká vlhkost vzduchu. Ta je příčinou toho, že pocitová teplota je až kolem 40 stupňů.

Předpověď na středu:Jasno až polojasno. Odpoledne a večer v Čechách a na Českomoravské vrchovině od severozápadu přibývání oblačnosti s bouřkami a přeháňkami. Ojediněle silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 mm a kroupami. Nejnižší noční teploty 20 až 15 °C, v údolích kolem 13 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 27 °C. Během dne postupně mírný severní 2 až 6 m/s, v bouřkách ojediněle s nárazy kolem 25 m/s(90 km/h).

Předpověď na čtvrtek:Oblačno, přechodně až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na jihu a východě území místy bouřky. Během dne od severu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na jihovýchodě až 29 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s v bouřkách přechodně zesílí. 

Předpověď na pátek:Polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s. 

Předpověď na sobotu:Oblačno až zataženo, od severozápadu na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s. 

Předpověď na neděli:Převážně oblačno, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s. 

Vyhlídka počasí od pondělí do středy:Převážně oblačno, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy