Šmejdi mají další trik na důchodce. Podívejte se

Televizi Nova se podařilo exkluzivně získat výpověď člověka, kterého učili jak okrádat seniory. Měl nabízet test kvality vody a následně prodat filtr na čištění. Na školení ho učili, jak má správně tlačit na seniory, aby si zbytečnou věc pořídili.

reklama

Pan Václav se přihlásil na pozici obchodního zástupce u společnosti, u které měl prodávat vodní filtry. Jako první měl v práci absolvovat týdenní školení. Vydržel jeden den a vše nahlásil policii.

"Na školení nám ukázali obchodní praktiky s tím, že o tom nesmíme nikde mluvit a jsme vázaní půlmilionovou pokutou," říká hned na začátku pan Václav. Přesto se rozhodl nechutné praktiky firmy popsat: "Vetřeme se k nim domů tak, že předem telefonicky vytipovávají seniory a nabízejí jim test vody zdarma."

Test vody má prý vypadat velice odborně, dokonce až přímo laboratorně. "Prodejce seniorovi oznámí, že má velmi nekvalitní vodu, takže mu můžou poskytnout dotaci 10000 korun. Provede trik pomocí elektrolýzy, z něhož vznikne ve vodě kal. A to i ve vodě čisté," upozorňuje pan Václav.

Poté prodejci musí zavolat výsledky dalšímu člověku na telefon a sdělí mu naměřené hodnoty. Ten pak v zájmu zdraví doporučuje seniorům nákup vodního filtru. "Pak pokračuje prodejní nátlak. Nejen ze strany dvou prodejců doma, ale i toho po telefonu. Seniora tak dostanou do do argumentačního rohu a smlouvu podepíše. Taktika byla zdraví. Říkalo se, že každý tady chce být co nejdéle , což na seniory platí, a proto by měli pít zdravotně nezávadnou vodu," vypráví kandidát na prodejce.

A na tuto taktiku bohužel doplatilo mnoho seniorů, kteří si filtr pořídili. "Ten filtr stojí třicet tisíc s tím, že oni nabízejí dotaci deset tisíc korun. Bylo nám řečeno, že jim máme říkat, že to je na několik let, ale pravda je taková, že vydrží jen dva roky. Pak prodejci namontují filtrační přístroj a ukážou, že voda skrze něj je čistší," popisuje trik pan Václav.

Prodejce má podle něj na celé představení nanejvýš dvacet minut, ve kterých se mu musí podařit seniora přesvědčit. To se zpravidla také povede. "Ten systém je geniální v tom, že v závěru většina seniorů podepíše," tvrdí pan Václav.

Společnost prodávající vodní filtry je stejně neprůhledná jako jiní prodejci, pro které se vžilo označení "šmejdi". Má sídlit v činžovním domě v pražské Michli. Na zvoncích ale napsaná není. Česká obchodní inspekce už má na firmu Batamo také spadeno. "Ta firma je nám známá. Obdrželi jsme několik podnětů ke kontrole této společnosti," potvrdil Jan Rotbauer, mluvčí České obchodní inspekce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky