ODS vrací další dary. Mohla by přijít o peníze od státu

Občanští demokraté jsou momentálně ve finanční tísni kvůli volebnímu debaklu. Evidentně se tak velmi obávají zastavení výplaty státního příspěvku. Svědčí o tom zjištění serveru idnes.cz, že ODS vrací hned několik sponzorských darů.

660
reklama

V posledních dnech se řešil ve vztahu k ODS milionový dar od mladičké kadeřnice. Ta údajně nemá žádný nemovitý majetek. Zato má ale bohatého manžela. Poté, co byl dar proprán v médiích, se předseda ODS Petr Fiala rozhodl dar vrátit. A neskončil jen u toho. Zároveň strana po dlouhém odmítání zřídí transparentní účet.

Milionový dar ale není jediný, který ODS vrací. Sněmovní kontrolní výbor, který v posledních dnech analyzoval jednotlivé výroční zprávy politických stran, nalezl další dary, které byly přijaty v rozporu se zákonem. Dary v řádech několika tisíc korun přišly od obcí a obecních společností na pořádání kulturních akcí, informuje idnes.cz. Ty ale sponzorovat strany nesmějí.

Není divu, že ODS s navracením těchto peněz bude pospíchat. Kdyby totiž nebyla finanční zpráva politických stran v pořádku, pak by stát zastavil výplatu státního příspěvku. To si ODS nemůže dovolit, jelikož je po předčasných volbách ve velkých finančních problémech kvůli volebnímu debaklu. Tím byl zásadně snížen státní příspěvek, ze kterého politické strany žijí.

Témata: ods

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky