Babiš rozvazuje smlouvy. Vyplácení stovek milionů nehodlá tolerovat

Na základě probíhající prověrky hospodaření úřadu Ministerstvo financí vypovědělo 22 mandátních smluv, které mělo uzavřeno s celkem 13 advokátními kancelářemi. Ministerstvo financí to uvádí ve své tiskové zprávě.

660
reklama

"Vypovězení prvních 22 smluv na externí právní služby je součástí nápravy dosavadní praxe nadměrného outsourcingu služeb. Celková výše odměn vyúčtovaných advokáty na základě vypovězených smluv dosáhla 4 306 400,- Kč.

"Jde o první fázi, další smlouvy se analyzují. Chceme dát přednost vlastním odborníkům a příležitost absolventům práv" uvedl ministr financí Andrej Babiš. "Praxi, kdy ministerstvo vyplácí právním kancelářím desítky až stovky milionů korun ročně, nehodlám tolerovat," dodal.

Cílem Ministerstva financí je další snižování výdajů na poradenské a právní služby, které si bude úřad primárně zajištovat vlastními personálními kapacitami. „Přijali jsme taková opatření, aby byly lépe využity naše vlastní kapacity a prostředky daňových poplatníků tak nebyly zbytečně vydávány na služby externistů," doplnil náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má na starosti problematiku nakládání s majetkem státu.

Ministerstvo financí také učinilo první kroky k přesoutěžení právních kanceláří ve sporech kvůli fotovoltaickým elektrárnám, a to formou otevřeného řízení. Dosavadní právní zástupci byli vybráni bez výběrového řízení a Ministerstvo financí není spokojeno mimo jiné s finančními podmínkami smluv. V souvislosti s těmito smlouvami se jedná za loňský rok o náklady ve výši cca 13 mil. Kč," píše Marek Zeman, ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky