Exprimátor varuje: Zrušení poplatků v nemocnici bude mít děsivé dopady

Bohuslav Svoboda, poslanec za ODS, se vyjádřil k poplatkům za pobyt v nemocnici, jehož zrušení dnes potvrdila Sobotkova vláda. Podle Svobody jeho absence ohrozí nejpotřebnější a ekonomicky nejslabší pacienty.

660
reklama

"Absence poplatku představuje zásadní problém pro léčebny dlouhodobě nemocných, psychiatrické léčebny, lůžková oddělení péče o děti s psychiatrickým či mentálním postižením, hospice a podobně," uvádí Svoboda na stránkách ODS.

Tato zařízení jsou prý na příjmech z poplatků závislá a příjmy ze zdravotního pojištění jsou minimální, jelikož jmenovaná oddělení provádějí léčebné výkony v malém množství.

Svoboda dále uvádí, že "platba za den na lůžku v nemocnici je de facto platbou za stravu, což je každodenní náklad každého z nás. Nemocnice obvykle pro své pacienty vaří jídla v hodnotě 80 až 120 korun denně, takže poplatek ve výši 100 korun byl odpovídající."

Zrušení poplatků v nemocnici dnes přivítala velká část občanů, začínají se však objevovat i názory, které tvrdí, že se ze strany ČSSD jedná o populistický krok.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky