Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co je s Grossem? Zdravý není, manželka promluvila

Co je s Grossem? Zdravý není, manželka promluvila

Foto: Pixmac

Má někdejší premiér Stanislav Gross "jen" problémy s páteří nebo ztratil hybnost ruky následkem nádoru či mrtvice? Odhadům jeho zdravotního stavu se opět věnuje dnešní vydání Blesku.

To, že má Gross zdravotní problémy, potvrdila i jeho manželka Šárka. "Manžel má nyní problémy s páteří a tím pádem má oslabenou pravou ruku. Čekají ho vyšetření a možná i operace. Věřím ale, že bude opět v pořádku," řekla Parlamentním listům Šárka Grossová.

Deník Blesk už včera informoval a doložil fotografiemi, že Gross má nehybnou pravou ruku. Nyní oslovil i lékaře, aby se pokusili odhadnout příčinu zdravotních obtíží takového charakteru. Podle jejich názoru může jít o následek zhoubného či nezhoubného nádoru mozku. "Pokud je v blízkosti pohybového centra, může způsobit poruchy hybnosti od potíží se zapínáním knoflíků až po ochrnutí na celou polovinu těla," uvádí Blesk.

Další verzí je mozková příhoda, lidově mrtvice, u níž je ztráta hybnosti ruky velmi častá. A poslední verzí, kterou deník nabízí, je onemocnění mozku zvané amyotrofická laterální skleróza (ALS), známá také jako Lou Gehrigova choroba. ALS způsobuje degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají svalové pohyby.

Při úbytku buněk dochází ke svalové slabosti až k úbytku svalstva. Zpočátku nemocný pociťuje zvýšenou svalovou slabost, zvláště v rukou a nohou, špatně mluví, polyká a dýchá. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a pacient zůstává paralyzován.

Témata:  Stanislav Gross

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy