Zima bude krutá, první vlna udeří prý v listopadu

Kéž by zima mohla být stejně příjemná jako je nynější říjen, je přáním mnohých, kteří nepatří k milovníkům sněhu a mrazů. Doufají, že nynější příjemné říjnové počasí je předzvěstí mírné zimy. Realita bude ale jiná a předpovědi tuhé zimy potvrzují i lidové pranostiky, které vycházely z dlouhodobých pozorování počasí.

660
reklama

Teplý říjen s vysokými teplotami není tak neobvyklý jev. Naši předci se s ním již dávno setkali a z dalšího vývoje počasí odvodili následující pranostiky:

Teplý říjen - studený únor. Je-li říjen velmi zelený, bude zase leden hodně studený. Mlhy v říjnu - sněhy v zimě.

Pranostiky sice v současné době nahradily vysoce výkonné počítače a meteorologické modely, chladnou zimu ovšem předpovídají i němečtí a ruští meteorologové na základě dlouhodobých pozorování a výpočtů.

Například německý meteorolog Franz Baur, který se zabýval dlouhodobými předpověďmi počasí, zjistil, že když je říjen ve střední Evropě o dva stupně Celsia teplejší než obvykle, následuje velmi studený leden. Své tvrzení podložil studiem teploty ve střední Evropě v letech 1802 až 1952.

Meteorologové předpokládají, že první studená vlna by měla nastat už v listopadu. Další by měla postihnout starý kontinent v únoru.

Témata: počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky