Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí: Na Česko se ženou další BOUŘKY. Udeří silný vítr, přívalový déšť a kroupy

bouřky
bouřky
Foto: Pixabay

Východní část Česka a jižní Čechy zasáhnou dnes večer a v noci na úterý další bouřky. Ojediněle mohou být i silné. Doprovázet je bude silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, a přívalové deště s kroupami.

Výstraha, kterou dnes vydal Český hydrometeorologický ústav, platí pro osm krajů od dnešních 17:00 do úterní druhé hodiny ranní. Proti nedělním informacím je rozšířená o pět okresů Jihočeského kraje.

V deštích naprší až 35 litrů vody na metr čtvereční. Déšť může rozvodnit malé toky a zatopit sklepy, vítr by mohl lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat i kroupy a blesky, uvedli meteorologové.

Bouřky by se podle ČHMÚ měly objevit v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, dále v kraji Vysočina a několika okresech Královéhradeckého a nově i Jihočeského kraje. V jižních Čechách půjde o okresy Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny a Třeboň.

Bouřky postupovaly přes Českou republiku i v noci na dnešek, podle informací meteorologů na facebooku šlo o "poměrně aktivní bouřkový systém". Bouřky přešly z Bavorska přes jihozápadní a střední Čechy až do severovýchodních, kde zeslábly. V deštích spadlo maximálně 20 litrů vody na metr čtvereční.

Dnešek má být nejteplejší z celého týdne, od úterý se v Česku mírně ochladí.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy